Талибаните в Афганистан убиват цивилни в размирната долина Панджшер. Най-малко 20 души са били убити при сраженията в последния бастион на съпротивата.

Комуникациите в района са прекъснати. По-рано бойците твърдяха, че са влезли в Панджшер за да „защитят“ хората и техните семейства.

 

Появи се видеозапис, на който се вижда как талибаните влизат в къщата на губернатора в долината.

Една от жертвите е собственик на магазин. Той бил арестуван и обвинен, че продава СИМ карти на бойци от съпротивата.

Очевидци, които са виждали тялото му, твърдят, че по него е имало следи от мъчения.

 

Долината Панджшир отдавна е фокусна точка за съпротива в Афганистан. При командващия опозицията Ахмад Шах Масуд регионът отблъсна както съветските сили, така и талибаните. Планинските върхове обграждат долината, което затруднява всеки, който се опитва да я завладее.

Синът на Масуд Ахмад оглави съпротивата срещу талибаните.Миналата седмица обаче групировката обяви победа, публикувайки кадри на бойци, издигащи знамето им.

Въпреки това силите на съпротивата обещаха да продължат да се борят. Ахмад Масуд призова за „национално въстание“ срещу талибаните.

Кадри показват, че някога заетите пазари са изоставени. Хората се опитват да избягат, под скалистите върхове на долината се образуват колони от автомобили.

На лице е недостиг на храна и лекарства.

Талибаните имат списъци с имена на хора, които трябва да бъдат ликвидирани

Талибаните са започнали да изготвят черни списъци на хора, които са заемали ключови длъжности при предишната власт и са сътрудничели на американските военни и другите страни от НАТО.

Те целенасочено претърсват къщи в Афганистан и издирват журналисти.

По време на издирването на журналист от Дойче Веле в Афганистан радикалните ислямисти са убили член от семейството му и са ранили тежко друг негов роднина. Бойците са претърсвали къща по къща, очевидно без да знаят, че издирваният от тях вече се намира в Германия. Други негови близки са успели в последния момент да избягат и се укриват.

Генералният директор на Дойче Веле Петер Лимбург осъди остро нападенията и призова германското правителство към действие.

„Убийството на близък роднина на наш редактор е невъобразимо трагично събитие, което показва в каква огромна опасност са поставени нашите сътрудници и техните семейства в Афганистан. Очевидно талибаните издирват целенасочено в Кабул и в провинцията журналисти, а времето ни за действие бързо изтича.“

 

Освен това в петък сутринта  германски гражданин е бил прострелян в Кабул, докато се опитвал да стигне до летището.

На фона на това афганистанки се обявиха в подкрепа на талибаните

Около 300 напълно забулени жени от Афганистан обещаха спазване на твърдолинейните политики на талибаните по отношение сегрегацията между половете.

 

Покрити от глава до пети те развяваха талибански знамена. Те защитиха новото правителство на Ислямското емирство Афганистан, което забрани демонстрациите докато за тях не бъде дадено разрешение от правосъдното министерство.

Директорът за международните връзки в образователното министерство съобщи, че протестът е бил организиран от жени, които са поискали и получили разрешение да демонстрират.

Детството в Афганистан е различно.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!