Дмитрий Песков
На снимката: Дмитрий Песков

Таванът на руския петрол ще дестабилизира световния пазар, но няма да повлияе на хода на специалната военна операция в Украйна. Подготвяме ответни мерки на западните ограничения върху цената на петрола. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

„Няма да признаваме никакви тавани“, подчерта той.

Според Песков руската икономика разполага с всички необходими ресурси, за да гарантира продължаването на така наречената специална военна операция в Украйна, посочва БНР.

По-рано вицепремиерът Александър Новак заяви, че Русия няма да приеме тавана на цените, дори да се наложи да намали добива на петрол.

Той уточни, че подобни ограничения са намеса в пазарните инструменти и затова сътрудничеството ще продължи само с онези клиенти, които са готови да работят при пазарни условия.

Междувременно стана ясно, че Европейската комисия води разговори с властите у нас  по повод ограниченията за търговия с руски петрол и отстъпките за София, съобщи БТА, позовавайки се на говорител на комисията.

ЕС въведе решения, за да възпрепятства възможността Русия да получава високи приходи от продажбата на петрол, с които да финансира войната в Украйна. От днес влезе в сила забраната за внос по море на руски петрол, въведохме и таван за цените, на които в ЕС се доставя петрол. Тези мерки са напълно оправдани заради руските действия, заяви говорителят.

Решихме повече да не внасяме петрол от Русия по море, това решение влезе в сила от днес. Няма значение дали на Русия това й харесва. Решихме също да се наложи ценови таван на петрола, пренасян от Русия с танкери под европейски флаг и с европейски застраховки до държави извън ЕС. Повече ЕС няма да внася руски петрол по море, независимо от цената, добави той.

Говорителят поясни, че ЕК и София са в „конструктивен контакт“ по повод отстъпките от санкциите, договорени за нашата страна и обявеното намерение на българското правителство да разреши продължаване на износа на преработен руски петрол до март догодина. Работим за намиране на решение, съобразено със санкциите на ЕС, заяви той. По неговите думи нашата страна се ползва от отстъпки за вноса на руски петрол по море, обвързани с известни условия.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук