Дмитрий Песков
На снимката: Дмитрий Песков

Кремъл заяви днес, че подкрепя „балансиран подход“ към въпроса за ядрените оръжия, който да не се основава на емоции, след като през уикенда ключов съюзник на президента Владимир Путин призова Русия да използва „ядрено оръжие с ниска мощност“ в Украйна. Кремъл каза още, че ще трябва да проведе консултации за определяне на границите на две от незаконно анексираните територии на Украйна.

Запитан за коментарите на Рамзан Кадиров, лидер на Чечения, който също разкритикува руското военно ръководство за неуспехите на бойното поле, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че той има право да изрази мнението си, но че военният подход на Русия не трябва да се ръководи от емоции.

„Това е много емоционален момент. Ръководителите на региони имат право да изразят своята гледна точка“, каза Песков в разговор с журналисти в понеделник.

„Но дори в трудни моменти емоциите трябва да бъдат държани настрана от всякакъв вид оценки. Затова предпочитаме да се придържаме към балансирани, обективни оценки“.

Песков заяви, че основанието за всяка употреба на ядрени оръжия е заложено в ядрената доктрина на Русия.

Тези насоки позволяват използването на ядрени оръжия, ако те – или друго оръжие за масово унищожение – бъдат използвани срещу Русия, или ако руската държава е изправена пред екзистенциална заплаха от конвенционални оръжия.

Кремъл даде ясно да се разбере, че тези ядрени защити се разпростират върху четирите региона на Украйна, които Москва е в процес на незаконоо анексиране.

Миналия месец Путин предупреди Запада, че „не блъфира“, когато заяви, че Русия е готова да използва ядрени оръжия, за да защити територията си. В петък той заяви, че Съединените щати са създали „прецедент“, като са хвърлили ядрени бомби върху Япония в края на Втората световна война.

Путин назначи Кадиров за президент на Чечения през 2007 г., за да упражнява контрол над автономния регион, който през 90-те и началото на 2000 г. води кървави войни с Москва за независимост.

Кадиров предостави чеченски сили в подкрепа на военната кампания на Русия в Украйна, а критиките му към военното ръководство след изтеглянето на Русия от крепостта му Лиман бяха едни от най-острите от началото на седеммесечния конфликт.

По повод необходимостта да се определят границите на анексираните територии, Песков коментира: „Ще продължим да се консултираме с хората, които живеят в тези области“, визирайки южните Херсонска и Запорожка области.

Той заяви, че не може да уточни какъв формат ще имат консултациите.

Неспособността на Русия да каже дали претендира за всички окупирани региони или само за частите, контролирани от нейните сили, подчерта прибързания и объркан характер на анексирането, което Украйна и Западът осъдиха като незаконно заграбване на земя, пише „Ройтерс“.

Украйна постигна значителни успехи дори след церемонията по анексирането в Кремъл в петък – включително в понеделник в Херсонска област, където назначен от Русия служител заяви, че украинските сили са направили пробив и ситуацията е напрегната.

Още международни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук