Избори

Произведените вчера предсрочни парламентарни избори в България излъчиха нов победител – десноцентристката партия ГЕРБ на предизвикващия полемика бивш премиер Бойко Борисов, но не сложиха край на политическата безизходица в балканската страна, обобщава австрийската национална информационна агенция АПА.

ГЕРБ няма много шансове да състави правителство с мнозинство в парламента. Това важи и за либералната партия „Продължаваме pромяната“ на сваления през лятото бивш премиер Кирил Петков, прогнозира АПА.

Агенцията отбелязва, че избирателите са наказали разпадналата се през юли четирипартийна управляваща коалиция. Трите от формациите (без десноцентристката проевропейска коалиция „Демократична България“) понесоха значителни загуби в неделя, като особено тежко бяха засегнати Българската социалистическа партия и популистката партия „Има такъв народ“. Формацията на телевизионната звезда Слави Трифонов, която свали реформаторското правителство, засега остава под 4-процентовия праг за влизане в парламента.

За сметка на това популистката проруска партия „Възраждане“ удвои резултата си спрямо изборите през ноември миналата година и ще бъде четвърта сила в новия парламент. Тя все пак не направи сензацията, която някои очакваха, отбелязва АПА.

Необичайно малко политици коментираха предварителните резултати в изборната нощ. Дори победителите от ГЕРБ отложиха изявлението си за днес, посочва АПА на фона на очертаващата се патова ситуация в новото Народно събрание.

Последиците от войната на Русия срещу Украйна доминираха предизборната кампания в България – членуваща в ЕС страна в Югоизточна Европа. Замразяването на доставките на руски газ, растящите цени и спорът за доставките на оръжия за Киев оформиха предизборните дебати. По време на кампанията бяха отправени взаимни обвинения в корупция и некомпетентност, както и лични обиди, посочва немската агенция ДПА.

ТАСС и Синхуа също следят изборите. Руската и китайската държавна информационна агенция съобщават резултатите и припомнят, че това са четвъртите избори в България за 18 месеца.

Списание „Политико“ и агенция Блумбърг очакват трудно да бъде съставено ново правителство в България след произведените вчера предсрочни парламентарни избори. И според двете американски медии скоро не се вижда краят на продължителната политическа криза в балканската страна.

Партия ГЕРБ на бившия премиер Бойко Борисов спечели изборите, но все още е твърде неясно дали бившият шампион по карате с опетнен имидж ще може да състави правителство, отбелязва „Политико“. Това бяха четвъртите парламентарни избори в България за 18 месеца и сега Борисов ще трябва да опита да формира управляваща коалиция в един много раздробен политически пейзаж. Необходимостта от съставяне на правителство обаче само ще бъде усложнена от „токсичната репутация“ на бившия министър-председател, коментира „Политико“ и припомня протестите срещу неговото правителство през 2020 г.

Въпреки често удобните си отношения с Кремъл и руски енергийни компании, едрият бивш бодигард се опитва да се представи на тези избори като проевропейски настроен атлантик, отбелязва американската медия. Тя вижда естествени съюзници на ГЕРБ в останалата на второ място проевропейска и пронатовска коалиция „Продължаваме промяната“, водена от бившия премиер Кирил Петков, и в антикорупционната формация „Демократична България“. И двете политически сили обаче смятат Борисов за олицетворение на проблемите в страната и е изключително малко вероятно да се съгласят да работят с ГЕРБ, освен ако той не се оттегли от политиката.

Ако бившият премиер не успее да намери изход от задънената улица, президентът Румен Радев най-вероятно ще назначи служебно правителство до произвеждането на нови предсрочни избори след няколко месеца. Позицията на самия Радев за Русия обаче е смятана за двусмислена, отбелязва „Политико“.

Според агенция Блумбърг се очертава политическа парализа, въпреки първото място на партията на Борисов. Коалицията, водена от Петков, остана втора, но тя също няма ясен път към мнозинство. Една продължителна несигурност може да постави в затруднено положение най-бедната страна от ЕС, предупреждава американската медия.

Още за България в международния новинарски поток – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук