Владимир Путин

Руснаците подкрепиха с голямо мнозинство конституционните реформи, които ще позволят на президента Владимир Путин да разшири управлението си, съобщи Централната избирателна комисия в четвъртък, цитирана от АФП.

С преброени 100% от гласовете ЦИК заяви, че 77,92% от избирателите са подкрепили реформите, а избирателната активност е била около 65%.

Руснаците започнаха да гласуват миналата седмица за пакета от конституционни промени, предложен от Путин, включително премахване на ограниченията за президентския мандат, което ще му позволи да се кандидатира отново още два пъти, след като сегашният му шестгодишен мандат приключи през 2024 година.

Други изменения засилват правомощията на президента и парламента, като ще включат традиционните ценности, включително ефективна забрана на гей браковете и ще гарантират по-добри минимални заплати и пенсии.

Двете камари на парламента на Русия предварително одобриха измененията, но Путин заяви, че те ще влязат в сила само ако бъдат подкрепени от мнозинството от избирателите.

Водещият критик на Кремъл Алексей Навални определи ранните резултати, показващи силната подкрепа на руснаците за реформите като „огромна лъжа“, която не отразява реалността.

Кремъл определи като „триумф“ резултатите от дълбоко противоречивия вот, който позволява на президента Владимир Путин да удължи управлението си до 2036 година, съобщи АФП.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук