Криптовалутата, в това число и биткойн, получи в събота статут на платежно средство в Япония, според приетия по-рано Закон за валутната регулация.

В документите обаче изрично се посочва, че биткойните ще изпълняват функцията на валута, но официалната парична единица в страната остава само йената.

Въпреки новопридобития статут обаче, въпросите, свързани с данъчното облагане и отчитането на операциите при използването на виртуална валута, остават нерешени. Освен това, както се и очакваше Японският съвет за одит ще може да състави единен набор от правила едва след 6 месеца.

Във връзка с влизането на сила на новия закон, японските банки планират да разработкивърху технологиите за тестване „блокчейн“, на които се базира виртуалната валута. Целта на проекта е е да се технологията при осъществяване на финансови междубанкови преводи така че разходите да се намалят с около 5%. Това, от своя страна, би довело до по-ниски банкови такси и увеличаване на търсенето от страна на клиентите на банковите услуги.

Биткойн е споделена в интернет счетоводна система за поддръжка на индивидуални сметки. Тя работи на принципа на P2P мрежа и софтуер с отворен код. Децентрализирана е и не се контролира от централна банка. Една от функциите на биткойнът е, че е в състояние да гарантира пълна анонимност на човек или група от хора, които пазаруват с него.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!