Кристалина Георгиева
на снимката: Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева и холандецът Йерун Дейселблум останаха двамата кандидати, между които трябва да бъде избран управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ).

Очаква се по-късно днес страните членки на ЕС да определят новия ръководител на МВФ, тъй като при консултациите не постигнаха консенсус.

Кристалина Георгиева, която е главен изпълнителен директор на Световната банка, и бившият финансов министър на Холандия и ексшеф на Еврогрупата Йерун Дейселблум, останаха в битката, след като другите трима кандидати се оттеглиха.

Снощи това направи Мариу Сентену, който в момента оглавява Еврогрупата и е министър на финансите на Португалия, днес го последваха испанският министър на икономиката Надя Калвиньо и Оли Рен – управител на централната банка на Финландия и бивш еврокомисар.

Смята се, че при гласуването разделението между Юга и Севера в Евросъюза може да се окаже решаващо. Отпадането на двете кандидатури от Южна Европа може и да наклони везните в полза на Кристалина Георгиева – жена, представител на държава от Източна Европа, чиято кандидатура би получила подкрепата и на американския президент Доналд Тръмп.

Тя неформално е предложена за поста от Париж. Франция дори предложи да се стигне до промяна в правилата на МВФ, според които новият ръководител не трябва да е над 65 години, когато встъпва на поста и да го напусне, когато навърши 70. Георгиева през лятото ще навърши 66.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!