Йенс Столтенберг
на снимката: Йенс Столтенберг - ген.секретар на НАТО

НАТО смята, че е възможно да се постигнат нови споразумения с Русия в областта на контрола над ракетните въоръжения, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг.

„НАТО полага усилия за предприемане на нови инициативи в областта на контрола над ракетните въоръжения, които биха включвали и държави като Китай, която активно развива своите ракетни възможности. НАТО също така ще продължи да полага усилия, за да се избегне разпространението на ядреното оръжие”, заяви Столтенберг.

По думите на генералния секретар, алиансът поддържа инициатива за постигане на нови споразумения по контрола над въоръженията, но „засега е рано да се каже кога и как може да стане това”.

Той сподели, че смята за възможно постигането на споразумение с Русия в тази област, тъй като в дългосрочна перспектива подобна стъпка би била от интерес и за тях, и за НАТО. Нов договор би означавал избягване на нова надпревара във въоръжаването, което е опасно и пагубно.

На 2 август бе прекратено действието на Договора за ракетите със среден и малък обсег (ДРСМО). В началото на годината Вашингтон обяви едностранното си оттегляне от споразумението, обвинявайки Русия в неговото продължително нарушаване. Москва отхвърля обвиненията. В началото на юли руският президент Владимир Путин подписа закон за прекратяване участието на Русия в договора.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!