Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Българската икономистка Кристалина Георгиева е единственият кандидат за ръководител на Международния валутен фонд, тъй като днес вече окончателно стана ясно, че не е изправена пред опозиция на кандидатурата й, съобщи фондът.

Кристалина Георгиева, понастоящем главен изпълнителен директор на Световната банка, е почти гарантирано, че ще замени бившия управляващ директор Кристин Лагард, която бе определена да ръководи Европейската централна банка. Така българката ще стане втората жена-ръководител на фонда, пише АФП.

„Целта на борда е да приключи процеса на подбор възможно най-скоро и най-късно до 4 октомври 2019 г.“, се казва в съобщение на борда на МВФ.

Съгласно неписано правило, винаги европеец е ръководил МВФ от създаването му след Втората световна война, докато Вашингтон е неписаният твърд ръководител на сестринската организация на фонда – Световната банка.

Периодът за номинации приключи в петък, ден след като фондът официално отмени възрастовата граница от 65 години за ръководството си, разчиствайки пътя на 66-годишната Георгиева.

Други кандидати не се явиха.

Сега предстоят срещи на изпълнителният съвет на МВФ с Георгиева, се казва в изявлението. Тя каза миналия месец, че за нея е „чест“ да бъде номинирана за ръководител на МВФ и се оттегля от работата си в Световната банка.

МВФ, световен кредитор, беше повлиян през последната година от нарастването на популизма в напредналите икономики и ескалирането на търговските конфликти, което противоречи на мисията на фонда за насърчаване на международната търговия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!