затвор, арест

Убиецът на малката Дамла от Момчилград ще лежи 25 години в затвора. Това е решение на Върховния касационен съд. То потвърждава решението на Апелативния съд в Пловдив, което увеличи присъдата на мъжа от 23 на 25 години, съобщи „Нова телевизия“.

В решението на магистратите се посочва, че наказанието отговаря на изключително висока степен на обществена опасност на престъплението и на много висока степен на обществена опасност на самия извършител.

Като отегчаващо отговорността обстоятелство магистратите приемат, че момиченцето било силно привързано към подсъдимия и изпитвало обич към него. Родителите на детето също се намирали в близки отношения с убиеца, имали му доверие, с което той злоупотребил.

Пред Окръжен съд – Кърджали делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите по обвинението. По тази причина първоначално определеното наказание – доживотен затвор, е заменено с лишаване от свобода, съгласно задължителното изискване на закона в тези случаи.

Мъжът е осъден да изплати 150 000 лева обезщетение на родителите на пострадалата и 100 000 лева на нейната баба за претърпени неимуществени вреди.

7-годишното момиченце беше открито мъртво от майка си в дома им в Момчилград на 17 декември 2017 г. Няколко дни по-късно задържаха убиеца – братовчеда на детето. Решението на Върховния касационен съд не подлежи на обжалване.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!