Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

В своя отчет адвокатите, наети от Световната банка (СБ), за да прегледат подготовката на годишните си доклади Doing Business, „подмениха фактите с инсинуации“. Такова мнение изрази Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ), в изявление, адресирано до Изпълнителния съвет на организацията, предадоха агенциите.

Ръководителката на МВФ смята, че американската адвокатска кантора WilmerHale, която е изготвила доклада, „е подменила фактите с инсинуации и нелогични заключения“. Според Георгиева има основни недостатъци в доклада, включително връзката между китайския рейтинг Doing Business 2018 и дискусията за увеличаване на капитала на Световната банка.

Георгиева смята за „възмутителни” констатациите от одита, че тя е оказала натиск върху персонала на Световната банка, за да манипулира данните с цел подобряване рейтинга на Китай. Георгиева подчерта, че е действала, за да предотврати предложението на персонала на тогавашния президент на Световната банка Джим Йонг Ким за включване на Хонконг в класацията на Китай в Doing Business 2018.

„Никога не съм призовавала за промяна на данните и анализ, за да угодя на едно или друго правителство“, подчерта Кристалина Георгиева.

Припомнаме, че тя е обвинена, че като директор на Световната банка е оказала натиск върху служители за подобряване рейтинга на китайската икономика. Така позицията на Китай в класацията „Doing Business“ за 2018 година се е преместила от 85 място на 78 място.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!