Кристалина Георгиева
На снимката: Кристалина Георгиева

„Моля, харчете. Харчете колкото можете и малко повече“  – такъв призив отправи председателката на МВФ кристалина Георгиева по време на Гайдаровският Форум – ежегодна международна научна и практическа конференция в областта на икономиката, която се провежда от 2010 година.

„Трябва да преминем към икономика с ниско потребление на въглеводороди“, каза Георгиева. „Връщането към 2019 г. [след пандемията] не е необходимо. Трябва да изградим икономиката на утрешния ден. Нашата задача е е да направим крачка напред в оценката на качеството на растежа.“

Според ръководителя на МВФ инвестициите са необходими не само в областта на климата, но и за подпомагане на тези, които са загубили работата си в резултат на кризата, причинена от пандемията.

„…Продължавам да се застъпвам за адаптирането на паричната и фискалната политика, които предпазват икономиката от колапс във време, когато умишлено ограничаваме както производството, така и потреблението. И искам да похваля Русия – Централната банка и министерството на финансите координирано направиха точно това. Те осигуриха защита на икономиката – продължи Георгиева – Това все още е важно, все пак трябва да бъдем много внимателни, за да не прекратим преждевременно подкрепата, защото ако направим това, ще получим вълна от фалити и структурна безработица.“

Георгиева отбеляза, че като цяло е по-лесно за страните с по-стабилни икономики да преодолеят кризата.

„Страните с по-слаби основи преминават през икономическата криза много по-драматично. И обратно: страни като Русия, които са изградили солидни основи, са по-способни да издържат на шока… Силните основи имат значение“, подчертава главата на МВФ.

МВФ също призовава световната общност да работи по проблема на неравенството вследствие на пандемията на коронавируса, с акцент върху минимизирането на щетите за нискоквалифицираните работници.

„След пандемията ни вълнува въпросът за равен растеж. След пандемиите винаги е имало въпрос за нарастващо неравенство“, заяви Кристалина Георгиева.

Според ръководителя на МВФ кризата засяга особено младите нискоквалифицирани кадри.

„Следователно се нуждаем от финансови лостове, включително в областта на данъчното облагане, за да сведем до минимум щетите за такъв персонал“, убедена е Георгиева.

Гайдаровският Форум е ежегодна международна научна и практическа конференция в областта на икономиката, която се провежда от 2010 година. Организатори на форума са Руската академия за национална икономика и публична администрация при президента на Руската федерация, Институтът за икономическа политика „Е.Т.Гайдар“ и Асоциацията на иновативните региони на Русия.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук