Кристина Георгиева МВФ
Кристалина Георгиева, председател на МВФ

Покачващата се инфлация е преходна и засега не буди сериозно притеснение. Централните банки имат инструментариум, с който да овладеят покачващите се цени. Това заяви Управляващият директор на Международния валутен фонд Кросталина Георгиева пред БНР.

Тя акцентира, че ако процесът излезе от здравословния темп има възможност за покачване на лихвените равнища.

„Ако имаме покачване на лихвите, което се случва по-бързо, отколкото сега го предвиждаме, това може да доведе в развиващите се страни и в страни с нови пазарни икономика, а и дори в развитите страни, до сериозно дългово напрежение“, допълни тя.

Управляващият директор на Международния валутен фонд призова българите да се ваксинират по-активно

В държавите с висок процент ваксинирани икономиките се възстановяват по-бързо. Притесняващо е, защото виждаме, че в другите страни в Европа, където ваксинирането е на по-високо ниво, функционирането на икономиката се ускорява. В България имаме по-малко активна кампания за ваксинирането и същевременно огромна дезинформация“

Георгиева предупреди, че като цяло неравномерната ваксинация в държавите поставя под риск по-бързото преодоляване на последиците от пандемията. Рискът идва от това, че здравната система на една страна не може да се справя с равнището на заболелите.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук