Виолета Комитова

„За „Хeмуc“ са раздадени 1 млрд. лева като аванси. Парите са във фирмите и са дадени преди две години по времето на г-н Николай Нанков и г-жа Петя Аврамова.“ Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова в интервю по Нова Телевизия.

„Моите опоненти ме нападат по двама или по трима, като някаква глутница са. А аз просто казвам истината“, обясни Комитова.

Тя отпрати и покана за публичен дебат към бившия зам.-министър и бивш министър в правителството на ГЕРБ Николай Нанков. Знаково беше, че поканата се отправя именно към Нанков, а не към последния министър Петър Аврамова.

Според нея Нанков бил много огорчен заради смяната на ръководителите на АПИ и на „Автомагистрали”. „Той е много ядосан, че вече не е на пътя на парите към строителните фирми“, каза министърът в телевизионния ефир и го предизвика:

„Той излъчва лъжи, които объркват хората. Каня Николай Нанков на публичен диспут да говорим за магистрала „Хемус”.

Кой строи отсечка 4 на АМ „Хемус“?

„По сигнали за ДГС, че на отсечка 4 и 5 някой копае, изхвърля пръст в гората и съсипва 87 дка гора се наложи да облетим с дрон. Видяхме, че на лотове 4 и 5 някой прави основата на пътя незаконно без разрешение на строеж. Сега търсим решение. Имаме анонимен строител. Когато строите без разрешение за строеж, вие не се показвате в обществото, защото има санкции. Някой е изнасял земни маси, правил е легло на пътя. Той може да е имал договор, но не е имал разрешение за строеж и няма право да започва. Не знаем кой е. Нека попитаме в публичното пространство кой е работил по отсечка 4? Никой няма да се легитимира“, заяви Комитова.

„Логиката е, че първо – раздаваме аванси на много фирми, второ – тръбим, че магистралата ще я завършим през 2024 г. и за да скъсим сроковете, започваме да строим преди разрешение за строеж. Това е житейската логика. Да попитаме г-н Нанков и г-жа Аврамова кой строи на отсечка 4 на АМ „Хемус“.“

Коя фирма протестира точно?

Комитова заяви, че не би могла да коментира протеста на пътните строители, който се провежда днес пред НС, тъй като не знае фирмата.

„Нужно е да се види конкретно къде е проблемът с плащанията, ако работници твърдят, че не са получавали заплатите си. Реално МРРБ не е отговорно за техните заплати, тъй като е възможно фирмата да си е получила парите, но мениджмънтът на фирмата да не е бил коректен. Не е възможно и коректно да се говори ангро, а всеки казус е различен. За първи път има протест на работници, които заявяват, че са на Хемус. Девет фирми работят там и са платени авансово над 1 млрд. лв.“

„Коя фирма протестира точно? Към кого задават въпроса – МРРБ, бюджета, МС? Не знам къде са парите, фирмата да отговори къде са парите“, посочи Комитова.

По думите й това мероприятие може да организирано с политически цели и затова от МРРБ ще проверят.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!