Иван Гешев

Не се случва юридическа реформа, а юридическа катастрофа. Това заяви главният прокурор Иван Гешев преди да вземе участие в правната комисия. Според него закриването на специализираните съдилища и промените в Бюрото за защита ще доведе до бум на престъпността.

„През последните дни слушам политическото клише – юридическа реформа. Според оценката на прокуратурата това не е юридическа реформа, а юридическа катастрофа, за която цената ще платят българските граждани, какво обикновено. Тези законопроекти не реформират, а унищожават нещо работещо”, каза той.

С предложените законопроекти ще се стигне до застрашаване на защитаваните свидетели, предупреди той.

„Ще използвам житейския термин – смачкване на най-важните дела в държавата – фактически и практически. Говоря за дела срещу лица, които медиите наричат, олигарси. Срещу организираната престъпност, свързана с убийства, изнасилвания, телесни повреди, телефонни измами и какво ли още не”, предупреди обвинител номер едно.

„Правният хаос” ще бъде платен с цената на сигурността, животите и собствеността на българските граждани, предупреди обвинител номер едно.

Делата, които не са приключили ще трябва да бъдат определени и да отидат в някой окръжен съд и да започнат отново. По този начин вероятно до две години ще започне делото за Димитър Желязков в Бургас, делото за Арабаджиеви – в Пловдив, това за Бобокови – отначало в Плевен, Баневи – може би в Провадия.

По думите на Гешев това ще означава крах на борбата с престъпността, и то най-сериозната и регрес, въпреки отчетените добри резултати и похвалите, които получават тези структури от европейските ни партньори.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!