Автомагистрали аванс

Държавната компания „Автомагистрали“ е дала аванс от 84 млн. лв. на фирма-доставчик на материали за изграждане на отсечка от магистрала „Хемус“ години преди старта на строителство. Освен това, се оказва, че за конкретния участък все още не са отчуждени терените, т.е. те са частни, и съответно няма разрешително за строеж.

Новата разкрития бяха обявени в четвъртък от строителният министър Виолета Комитова, която инспектира за пореден път изграждането на магистралата. Проверката се проведе в т.нар. участък 5, при бъдещия пътен възел с пътя Ловеч – Левски в близост до ловешкото село Крушуна.

За участъци от магистралата „Автомагистрали“ са сключили договор за доставка на материали на стойност 97.8 млн. лв., от които 84 млн. лв. вече са платени авансово на фирмата доставчик, каза Комитова.

„Не разбираме защо са платени 84 млн. лв. за участъка преди година, след като досега реално са изразходвани около 1 млн. лв.“, посочи тя.

Министърът уточни, че за отсечката има изготвен подробен устройствен план и разширен идеен проект, но няма проведени отчуждителни процедури. Така че, до започване на строителството ще се стигне след една, две или три години.

От „Автомагистрали“ твърдят, че с изплатените аванси са направили икономии, защото цените за материали вече са „замразени“ и няма да се влияят от натрупаната през последната година инфлация и при бъдещо поскъпване на живота.

Само преди дни новото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ спря изграждането на 4 мостови съоръжения в участък 2, намиращ се на територията на област Ловеч, от магистрала „Хемус“. Причината е, че се работи без технически проект, което е недопустимо по закон.

Очаква се строителните работи на четирите мостови съоръжения да бъдат подновени след около 2 месеца, когато трябва да бъдат готови техническите им проекти.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!