Рашков
На снимката: Бойко Рашков

„Ще ви кажа нещо много тревожно от кухнята. Изразът, който аз чух е: „Надежда всяка тук за обвинителен акт оставете“. Това каза депутатът от „Продължаваме промяната“ и бивш министър на вътрешните работи Бойко Рашков. С тези думи той коментира разследването за автомагистрала „Хемус“ и възможността на „ръководни длъжностни лица от партия ГЕРБ“ да бъдат повдигнати обвинения.

„В момента, в който встъпих в длъжността министър на вътрешните работи през 2021 г., започнахме незабавно разследване на безобразията, които бяха натворили ГЕРБ, във връзка с изграждането на няколко лот-а“, посочи той.

„Прокуратурата тогава беше в абсолютно пасивна позиция. Тя не разследваше тези случаи, въпреки че публично беше известно на цялото общество, че там се върши нещо нередно“, допълни Рашков в свое интервю пред bTV.

Той добави, че са били раздадени авансово

1,2 млрд. лева на 15 близки до управлението на ГЕРБ фирми,

с идеята те да строят автомагистрала „Хемус“.

„Същевременно, при разследването се натъкнахме на факта, че от една банка, тези авансово отпуснати бюджетни средства на една фирма се изнасят, ако не ежедневно, то през няколко дни със сакове, в чанти, чували, куфари и т.н.“, каза още той.

„Ако господин главният прокурор е наистина на мястото си, вместо да обвинява един депутат или друг представител на опозиционна партия в едно или друго, за един или друг грях, цялото общество трябва да му постави този въпрос – къде беше той до този момент и защо не започна разследване на тези безобразия, които ГЕРБ допуснаха във връзка с автомагистрала „Хемус“, попита Рашков.

Думите му дойдоха и по линия на съобщенията на прокуратурата, Рашков е отказал да получи призовка за разпит по повод негови твърдения, свързани със строежа на автомагистрала „Хемус“. Вижте още.

„На мен не ми е известно да има наказателно производство, по което аз да имам качество на свидетел“, каза още той.

„Широко се тиражира в публичното пространство, че един свидетел отказва да съдейства на прокуратурата за изясняване на едни или други обстоятелства. Подобно нещо няма. Извършва се една проверка по нещо, което аз съм казал в една телевизия. Аз от това, което съм казал в тази телевизия, друго не мога да кажа. И второ – веднъж, преди повече от пет или шест месеца, бях министър на вътрешните работи, посетих градската прокуратура и казах каквото имам да казвам там, по същия въпрос“, коментира Рашков днес.

„Прокуратурата в нашата страна, тъй като за голямо съжаление през последните десетина години тя играе политическа роля, се опитва да засегне по някакъв начин един представител на една политическа партия, който не се харесва на партията, избрала Гешев за главен прокурор. Затова така шумно оповестяват, когато искат да се явя при тях“, добави Бойко Рашков.

Той заяви, че лично е съдействал в най-голяма степен за разкриването на онези обстоятелства, които са от значение за автомагистрала „Хемус“.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук