„Днес чухме поредната лъжа от ГЕРБ, поредната Борисовка, относно това, което се е случвало с решението за текущия ремонт и поддръжката на пътища. През 47-ото Народно събрание бяха проверени 906 задания на стойност 3,4 млрд. лева. От тях се установи, че 2,4 млрд. лева от тези дейности, не са текущ ремонт и поддръжка, а основен ремонт. 2,4 млрд. лева са 15% вдигане на пенсиите за 1 година. Имаме потвърждение от служебния регионален министър Иван Шишков преди един месец на блиц контрол, че твърденията е онзи междуведомствен доклад, са потвърдени от ДНСК в момента. Чакаме да получим този доклад. Докладът беше внесен по време на 47-ото НС от МРРБ и МФ и беше предоставен на всички народни представители“. Това каза днес народният представител от „Продължаваме промяната“ Настимир Ананиев на извънреден брифинг на ПП. 

„Консорциумът, който изнесе милиони левове от АМ „Хемус“, трябваше да получи 500 млн. от тези пари, които бяха спрени с решение на НС. Същите фирми, които изнесоха в чували парите от „Хемус“, трябваше да получат 500 млн. лева. Разбирам загрижеността на ГЕРБ, но за нас е много важно публичният ресурс да бъде защитен“, каза още той.

Изявлението идва в отговор на днешна пресконференция на ГЕРБ, в която представители на партията заявиха, че „Продължаваме промяната“ трябва да се засрамят и да поемат своята отговорност за това, че държава не е изплащала „дължимите и признати назад във времето задължения“ на различни фирми за поддръжката на републиканските пътища.

„Българските граждани година и половина карат по разнебитени и неподдържани пътища заради подобни действия“, каза Николай Нанков от ГЕРБ.

Вчера пък Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, прието на 20 април тази година, според което АПИ трябва да заплати 50 процента от задълженията си по договори за поддържане на републикански пътища от бюджета си за 2022 г., а останалите 50 процента – да се изплатят след решение на НС, въз основа на доклад, изготвен от междуведомствената работна група за установяване на изпълнените дейности и становище на парламентарната Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление.

Делото беше образувано в началото на май месец по искане на народни представители от ГЕРБ-СДС.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук