gaslighting - дума на годината
Снимка: Merriam-Webster

В епохата на дезинформацията – на „фалшивите новини“, конспиративните теории, троловете в Twitter и дълбоките фалшификати – „gaslighting“ се превърна в дума на нашето време, пише популярната американска компания Merriam-Webster, която изготвя и печата речници.

Като двигател на дезориентация и недоверие, „gaslighting“ е „действие или практика на грубо заблуждаване на някого, особено за собствена изгода“, казват от компанията. През 2022 г. се наблюдава 1740% увеличение на търсенията за gaslighting, като интересът към нея е висок през цялата година.

Произходът му е колоритен: терминът произлиза от заглавието на пиеса от 1938 г. и на филма по тази пиеса, чийто сюжет включва опит на мъж да накара съпругата си да повярва, че полудява, разказват от компанията. Мистериозните му действия предизвикват притъмняване на газовите лампи в къщата, но той настоява пред съпругата си, че лампите не притъмняват и че тя не може да се доверява на собствените си възприятия. „Gaslighting“ не като термин, а като отделни думи може да се преведе именно като „светлина от газова лампа“.

Когато в средата на XX в. за първи път се използва терминът „gaslighting“, той се отнася до вид измама като тази във филма. Определяме тази употреба като „психологическо манипулиране на човек, обикновено за продължителен период от време, което кара жертвата да се съмнява в достоверността на собствените си мисли, възприемане на реалността или спомени и обикновено води до объркване, загуба на увереност и самочувствие, несигурност в емоционалната или психическата стабилност на човека и зависимост от извършителя“.

Но през последните години виждаме, че значението на gaslighting се отнася и до нещо по-просто и по-широко: „действието или практиката на грубо заблуждаване на някого, особено с цел лично облагодетелстване„. В тази си употреба думата е в съседство с други термини, свързани със съвременните форми на измама и манипулация, като фалшиви новини, deepfake и изкуствен интелект.

Идеята за преднамерен заговор за подвеждане е направила gaslighting полезен за описване на лъжи, които са част от по-голям план. За разлика от лъжата, която обикновено е между отделни хора, и измамата, която обикновено включва организации, gaslighting се прилага както в личен, така и в политически контекст. То е у дома си в официалното и техническото писане, както и в разговорната употреба:

Пациентите, които смятат, че лекарите неправомерно са отхвърляли симптомите им като незначителни или предимно психологически, използват термина „медицински gaslighting“, за да опишат преживяванията си и да споделят историите си, пише The New York Times.

В английския език има много начини да се каже „лъжа“ – от неутралните термини като falsehood и untruth (лъжа и неистина), през директната deceitfulness (измама) и формално евфемистичните prevarication (измама) и dissemble (разсейване), до безобидно звучащото fib (фиба). Студената война ни донесе и дезинформацията, която се нарича шпионска.

През последните години, с огромното нарастване на каналите и технологиите, използвани за заблуда, gaslighting се превърна в предпочитана дума за възприемане на измамата. Ето защо (повярвайте ни!) тя заслужи мястото си на наша дума на годината.

Сайтът merriam-webster регистрира 100 млн. търсения на месец. Изборът на дума на годината се основава само на честотата на търсене. През 2021 г. дума номер едно е била „ваксина“.

Още любопитни новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук