На снимката: министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба
На снимката: министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба

Страните от НАТО трябва спешно да увеличат производството на оръжия, заяви украинският външен министър Дмитрий Кулеба преди срещата на министрите от Алианса тази седмица.

В интервю за „Политико“ късно в понеделник украинският политик заяви, че в дългосрочен план няма да е възможно да се побеждава на бойното поле, ако не се инвестира в производството на повече оръжия.

„Докато водим днешните битки, трябва да мислим как ще водим утрешните“, каза Кулеба.

Седейки на маса в малко влаково купе в Украйна, министърът заяви, че страните от НАТО трябва „да започнат производството на необходимите оръжия още днес“.

Ако това не се случи, предупреди той, „няма да можем да победим – толкова просто“.

Министрите от НАТО ще проведат разговори във вторник и сряда в Букурещ, като се очаква дневният ред да включва въпроса как да се окаже по-добра подкрепа на Украйна. Вижте още. 

„Последният път, когато присъствах на [среща на] министрите на НАТО, дойдох с три думи: оръжия, оръжия и оръжия“, припомня Кулеба. „Този път, макар че това искане остава абсолютно остро, ще го уточня, като кажа, че се нуждаем от противовъздушна отбрана, танкове и производствени линии“.

Украинският министър заяви, че официалните лица трябва да бъдат реалисти – и по-малко да разчитат на непостоянни партньори.

„Трябва да се изправим и пред един факт: в света има държави, които разполагат с това, от което Украйна се нуждае, но които няма да го продадат в достатъчни количества по политически причини“, каза той.

„Вместо да разчитаме на тях и да прекарваме месеци в опити да ги убедим, трябва да се започне производство, така че да не изпадаме в зависимост от капризите на трети страни, които имат неща на склад, но не желаят да ги споделят“.

И макар да похвали партньорите на Украйна за приноса им към украинската отбрана, Кулеба беше откровен и по отношение на промените, които би искал да види във вземането на решения от страна на Запада по отношение на подкрепата за Киев.

Украински официални лица, както и някои от най-близките съюзници на Киев, критикуваха тенденциите на някои западни правителства през последните няколко месеца първо да изразяват нежелание да предоставят определен вид подкрепа, а след това постепенно да променят политиката си с нарастването на възмущението от поведението на Русия.

„Изгубихме твърде много време – и твърде много животи, и твърде много квадратни километри от нашата земя. Затова смятам – надявам се – че мъдростта ще надделее, че всичко трябва да се прави навреме и не трябва да чакаме да се разиграе поредната трагедия, за да може някой да преодолее психологическите бариери при вземането на едно или друго решение за Украйна“, каза Кулеба.

Запитан за онези, които биха искали Украйна да обмисли възможността за преговори с Русия, министърът заяви, че съобщенията за натиск са преувеличени.

„Трябва да кажа, че тази представа за мек натиск върху Украйна е до голяма степен преувеличена“, каза Кулеба.

„Не бих казал, че той не съществува, но не е приел формата на – дори на мек натиск“, каза той и добави: „Бих го нарекъл просто обсъждане на това какво следва, как ще се справим заедно“.

Кулеба засегна и проблемните отношения на Украйна със съседна Унгария.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан, каза той, „играе своя собствена игра с Европейския съюз – и понякога използва Украйна като заложник на тези отношения“.

И министърът отправи послание към обикновените унгарци: „Каквото и да четете в официалните си медии, украинците не изпитват никаква неприязън към унгарците“.

„Ние бяхме приятели, сме приятели и ще бъдем приятели“, каза той. „Но ние трябва да спечелим тази война и в интерес на Унгария е Украйна да победи“.

Абонирайте се за нашия седмичен бюлетин

E-mail Адрес*

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук