Кристалина Георгиева
Кристалина Георгиева

Тази година ще бъде трудна за по-голямата част от световната икономика, половината страни от ЕС ще изпаднат в рецесия заради конфликта в Украйна. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева в интервю за Си би ес (CBS).

Тя беше помолена да коментира един от последните доклади на МВФ, който предрича „година на сътресения“, а от фонда смятат, че „най-лошото тепърва предстои“.

„Това ще бъде трудна година за голяма част от световната икономика, по-трудна от тази, която оставяме зад гърба си. Защо? Защото темповете на растеж на трите най-големи икономики – САЩ , ЕС и Китай – се забавят едновременно“, каза Георгиева. По думите й страните от Европейския съюз са пострадали много сериозно от войната на Русия срещу Украйна.
На въпрос, дали европейските правителства биха се сринали в такъв случай, тя отговаря, че правителствата функционират перфектно в невероятно трудни условия, но няма да се сринат.

„И още нещо забележително е, че светът всъщност се оказа по-устойчив, отколкото си мислехме преди година. Ние наблюдаваме реакцията на енергийните сътресения в Европа и Европа се движи решително към независимост от Русия. Да, ще има тежка зимата, може би следващата ще е още по-тежка, но освобождаването от зависимостта от Русия идва. Ще бъде постигнато“, коментира Георгиева, цитирана от БГНЕС. Тя потвърждава, че според изчисленията на фонда „една трета от световната икономика ще бъде в рецесия“ през 2023 година.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук