През 2022-а рекорден брой мигранти прекосиха протока
През 2022-а рекорден брой мигранти прекосиха протока. Снимка: БГНЕС

Над 45 000 мигранти са прекосили Ла Манша през 2022 г. от континентална Европа до Обединеното кралство, надминавайки рекорда от предходната година с над 17 000 души. 

Въпросът се превърна в огромен политически проблем за правителството на консерваторите, което обеща да свали нелегалната имиграция и да разбие трафикантските банди, които извършват преминаването.

Общо 45 756 души са направили опасното преплаване с малки лодки през един от най-натоварените морски пътища в света миналата година, в сравнение с 28 526 през 2021 г., съобщава БГНЕС, като се позовава на АФП.

Четирима души загинаха миналия месец, когато малка лодка, пълна с мигранти, се преобърна при минусови температури в Ла Манша.

Рибарски кораб в района извади 43 души от студените води. Този инцидент се случи малко повече от година, след като най-малко 27 души се удавиха, когато лодката им се преобърна, бедствие, което потресе двете страни на Ла Манша.

През 2022 г. се наблюдава и най-големият общ брой мигранти за един ден, които са преминали границата. Това се случи на 22 август, когато протокът бе прекосен от 1295 души.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук