Кристалина Георгива
На снимката: Кристалина Георгива

В условия на продължаваща COVID криза икономическите мерки трябва да продължат. Това препоръча Кристалина Георгиева, изпълнителен директор на МФВ, пред БНТ.

„Това, което е много важно да кажа на българските зрители и тези, които взимат решения – мерките за подкрепа на икономиката и за подкрепа на хората трябва да продължат. Много страни са изправени пред дилема дали да преустановят тези мерки, тъй като тежат на бюджета и за много страни значат увеличение на дълга. Нашият призив е „Не го правете“. Ако го направите, рискуваме масови фалити, безработица и загуба на постигнатото през последните десетилетия“, каза Кристалина Георгиева.

България не е от страните, за които Международният валутен фонд ще даде спешна финансова помощ, каза още Георгиева.

„Оценката на Фонда за България е от най-добрите. България няма вече нужда от нашата подкрепа. тя е стабилна“ – заяви изпълнителният директор на МФВ.

Георгиева предупреди, че светът се намира в най-тежката криза от голямата депресия насам и че възстановяването на икономиката все още остава голямо предизвикателство.

Запитана дали помага на България фактът, че се намира в чакалнята на еврото, Георгиева отговори, че това е много полезно, защото така страната има допълнителна защита и сигурност.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!