Иван Гешев, парламентарна комисия

Главният прокурор Иван Гешев днес участва на заседание на парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията. Той бе поканен, за да бъде изслушан във връзка с медийно изнесени публикации и изявление на Томаш Здеховски относно петорна експертиза извършена на снимките в спалнята на  бившия премиер Бойко Борисов, извършена от българската прокуратура.

Освен Иван Гешев пред комисията присъстваха и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов и Иван Бакалов, които през 2020 г. получиха снимките и ги анализираха по няколко различни начина, за да установят дали е имала някаква манипулация по тях.

Пред медиите в парламента Гешев заяви, че главният прокурор не е длъжен да се явява в парламентарни комисии, а в Правната комисия на Народното събрание може да представя само обобщена и аналитична информация, а не информация по конкретни досъдебни производства.

В началото на изслушването Гешев обясни, че  в последните две години е имало непрекъсната комуникация между българската прокуратура и европейските институции. Всичко по темата, което законът позволява, било казано на евродепутатите както при лични срещи в София и Брюксел, така и чрез онлайн комуникация. Освен по разследването за пачките и кюлчетата, информация била изпращана и за т.нар. дело „Барселонагейт“. До комисията в ЕП бил изпратен доклад след разрешение на наблюдаващия прокурор, посочи Иван Гешев, като уточни, че тогава той е бил в отпуск и писмото било подписано от негов заместник.

До изслушването се стигна след като преди дни заместник-председателят на парламентарната комисия по бюджетен контрол Томаш Здеховски от Европейската народна партия бе цитиран да казва, че от българската прокуратура са му съобщили, че при досъдебното производство са били извършени технически експертизи на разпространените снимки и видео. Установено е, че тези материали са били манипулирани, налице са разлики в резолюцията на банкнотите, в сравнение с останалите заснети предмети. Проверката е показала, че са нанесени много промени във файловете, изменения в датите на снимките и в мета данните на някои от тях. Някои от снимките изглежда са правени в дни, когато Борисов не е бил в имота.

Веднага след встъпителното изказване на Гешев започна спор за работата на комисията. Александър Несторов от ДПС изрази мнение, че тази тема не може да е предмет за изслушване на главния прокурор и посочи, че депутатите от партията няма да участват в изслушването. След това той напусна заседанието.

Тома Биков от ГЕРБ заяви, че това заседание е свикано в разрез с правилника. Подкрепи го Анна Александрова, която също изрази мнение, че заседанието е нелегитимно заради липса на кворум. Така тя влезе в спор с председателя на комисията Михал Камбарев във връзка с това колко депутати е необходимо да присъстват, за да има кворум.

Депутатът от „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски попита главния прокурор дали злоупотребите на „Капитан Андреево“ имат връзка с пачките и кюлчетата в чекмеджето, на което Гешев отговори, че не е митничар или служител на ДАНС, а и никога не бил минавал през този граничен пункт.

Румен Гечев от БСП попита дали е намерен манипулаторът на снимките от спалнята на Борисов, щом се твърди, че са манипулирани. Важно било да се намери манипулаторът, „защото този човек е злепоставил страната и бившия премиер пред света“. На което отново главният прокурор верен на стила си да се измъква от въпроси, на които не иска да отговаря, започна да обяснява правомощията си.

Конкретно обаче той отговори на въпроса кога ще си подаде оставката, след което напусна заседанието.

„Гордея се с това, което българската прокуратура направи. За пръв път бяха повдигнати обвинения на действащи министър и зам.-министър (Нено Димов и Красимир Живков), за пръв път милиард и петстотин милиона евро бяха запорирани, за пръв път бяха повдигнати обвинения на хора, които някои смятаха за недосегаеми, решихме десетки проблеми. Срамът е за тези, които ги защитават и влизат в джиповете им. Затова няма да подам оставка, защото няма за какво“, аргументира се Гешев.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук