Саудитска Арабия и останалите арабски страни, които прекратиха отношенията си с Катар, излязоха със списък с искания за прекратяване на кризата, настоявайки съседът им от Залива да закрие телевизия „Ал Джазира“, да прекъсне дипломатическите си отношения с Иран и да затвори турската военна база на своя територия, съобщи Асошиейтед прес.

В списък от 13 точки ¬ представен на катарците от Кувейт, който помага за посредничеството в кризата ¬ страните също така искат Катар да прекрати всякакви връзки с движението „Мюсюлмански братя“ и с други групировки като Хизбула, Ал Каида и „Ислямска държава“.

Агенция Асошиейтед прес разполага с копие на списъка на арабски, получено от една от страните в спора.

По¬-рано този месец Саудитска Арабия, Египет, Обединените арабски емирства и Бахрейн прекратиха връзките си с Катар заради обвинения, че подкрепя тероризма ¬ обвинение, повторено и от президента на САЩ Доналд Тръмп.

Сега тези страни дават на Катар десет дни да изпълни всички искания, които включват и изплащане на неуточнена сума като обезщетение. Според списъка Катар трябва да отказва да натурализира граждани на четирите страни и да изгони такива, които вече се намират на негова територия, като това се определя като мярка, имаща за цел да попречи на катарската намеса във вътрешните им работи.

Те настояват също Катар да предаде всички лица, които се издирват от тези четири страни за тероризъм; да спре да финансира екстремистки организации, обявени за терористични от САЩ; и да предостави подробна информация за опозиционните фигури, спонсорирани от него, както изглежда в Саудитска Арабия и другите страни.

Засега няма реакция на катарските власти по отношение на списъка. Няма и от САЩ.

По¬-рано тази седмица американският държавен секретар Рекс Тилърсън беше настоял съседите на Катар да предоставят списък с искания. Що се отнася до частта за Иран в документа, се посочва, че Катар трябва да затвори дипломатическите си обекти там, да изгони от своя територия всякакви членове на елитния ирански военен Корпус на гвардейците на Ислямската революция и да извършва единствено такава търговия с Техеран, която да е в съответствие с американските санкции.

В исканията за „Ал Джазира“, базираният в Доха сателитен телевизионен канал, се посочва, че Катар трябва да закрие и всичките му филиали. Както се предполага, това ще значи, че следва да бъде закрита и англоезичната му секция.

Съседите на Катар обвиняват „Ал Джазира“, че подстрекава към безредици в региона и подкрепя „Мюсюлмански братя“. Ако Доха се съгласи да изпълни исканията, в списъка е казано, че през първата година ще бъде проверявана веднъж месечено, а после през втората ¬ веднъж на тримесечие. За следващите десет години Катар ще бъде подложен на ежегодно наблюдение дали изпълнява исканията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук