Николас Мадуро, Хуан Гуайдо
на снимката: Хуан Гуайдо, Николас Мадуро

Главният прокурор на Венецуела готви заповед за арест на лидера на опозицията и обявил се за президент на страната Хуан Гуайдо.

Това обяви Изабел Франджи – член на управляващата Социалистическа партия.

Заповедта за арест вече била готова, но е забавена заради възможността от провеждане на преговори.

„Главният прокурор е в процес на издаване на заповед за арест, но президентът Николас Мадуро дава шанс на всички страни да седнат на масата за преговори. Вероятно затова е необходимо да бъде отложен ареста“, казва Франджи и отбелязва, че в криминалното право, Гуайдо е организатор на преврат.

„Той се противопостави на Конституцията, поддържа отношения със САЩ и ги помоли да се намесят в суверенните работи на държавата, което се смята за предателство във Венецуела“ са думите на Изабел Франджи.

АРМИЯТА

Генерали от армията на Венецуела водят преговори с опозицията за смяна на властта в страната.

Това заяви на брифинг пред журналисти в Белия дом съветникът на национална сигурност на президента на САЩ Джон Болтън.

„Знаем, че има сериозни контакти между генералите от въоръжените сили на Венецуела и представители на Националното събрание“, заяви Болтън.

И добави:

„Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс в близко време ще се срещне с посланика, назначен от президента Хуан Гуайдо“, заяви Болтън.

Това е изненада, тъй като досега военните все декларираха подкрепата си за президента Николас Мадуро.

НОВИ САНКЦИИ

Междувременно САЩ наложиха санкции на държавната петролна компания на Венецуела в опит да засилят натиска върху президента Николас Мадуро.

Министърът на финансите Стивън Мнучин обяви, че санкциите ще предотвратят опитите на Мадуро да прехвърли още ресурси от засегнатата от тежка криза държава, докато контролът в Каракас не бъде поет от временно правителство или нов, демократично-избран кабинет.

Мнучин обяви, че базираната в САЩ дъщерна компания на държавната петролна корпорация на Венецуела ще може да продължи работата си, но всички приходи ще бъдат депозирани в блокирана сметка в САЩ.

Вашингтон призова военните във Венецуела да приемат мирен преход във властта.

Реакцията на Мадуро не закъсня – той обвини САЩ, че се опитват да „откраднат“ държавната венецуелска нефтодобивна компания и нарече санкциите „незаконни“.

Венецуела ще се обърне към американски и международни съдилища, за да защити активите на компанията Citgo – американското подразделение на държавната венецуелска нефтодобивна компания PDVSA, след като САЩ й наложиха санкции, заяви президентът Николас Мадуро.

„Вече дадох точни напътствия на президента на PDVSA и на управителя на Citgo, да предприемат юридически действия и да се обърнат към американски и международен съд, за да защитят собствеността на Citgo”, заяви Мадуро.

КРИЗАТА

Проблемите във Венецуела започнаха миналата седмица, след като опозиционният лидер Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент на Венецуела. Редица държави като САЩ, страни от Европа и други демократични общества подкрепиха Гуайдо. Русия, Турция и Кубва пък засвидетелстваха подкрепа за Мадуро.

Най-богатата на петрол страна в Южна Америка – Венецуела е в тежка криза, в следствие на която над 3 млн. дейни граждани се превърнаха в бежанци.

Международната общност настоява за разрешаване на проблема в контекста и на това, че има опасност от гражданска война.

ЕС дори даде ултиматум на Мадуро да предаде властта и да се организират честни избори, той обаче го отхвърли.

Пак миналата седмица се проведоха антиправителствени демонстрации и митинги, при които се стигна до размирици и улични убийства.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!