Машинното гласуване не е прищявка, то е необходимост. Това каза в интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ депутатът от БСП Крум Зарков.

„Това е необходимост, породена от факта, че в продължение на 30 години изборният процес става все по-неприемлив и по-неприемлив за една част от гражданите. Пак казвам – тази машина не е панацея, но е важно да я има и тя може да доведе до нов тласък, а тласъкът трябва да доведе хората при урните, а не да ги  отдалечава”, смята Зарков.

По думите му аргументът на ЦИК, че машинното гласуване е скъпо и затова не трябва да бъде въвеждано, вече не е валиден.

„Най-важното е, че естествено, когато наемеш една машина еднократно, а не една машина, с която ще произвеждаш десетки избори от тук нататък, ще излезе много по-скъпо. Затова ние ще настояваме България да закупи, а ако е възможно и да произведе собствените си машини. С тях ще гласуваме от тук нататък. Има избори практически всяка година. Слава Богу, в демокрация сме и хората ще гласуват все по-често. Ние живеем в епоха, в която хората трябва да бъдат питани по-често за най-различни въпроси. Така че аргументът с цената е един, бих казал, фалшив аргумент”.

Цялото интервю с Крум Зарков може да прочетете ТУК.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!