Крум Зарков е роден през ноември 1982г. в София.
Завършва Френската гимназия през 2001-ва. На 26 години работи върху докторат по международно право в Париж, финансиран от френската държава.
Дипломната му работа от магистратурата в Сорбоната през 2007г. печели голямата награда на Института по науки за отбраната на Франция.
Депутат е в Народното събрание от листата на БСП от 2017г. до момента е зам.-председател на ПГ БСП за България.

Господин Зарков, пълното въвеждане на машинното гласуване се готви повече от 8 години. То беше отлагано поне 4 пъти с няколко промени в Изборния кодекс. Защо е тази яростна съпротива срещу машинното гласуване?

Формалният аргумент е, че  не успяват да се организират. Друг аргумент би бил, че всички разбират, че машинното гласуване ще пресече страшно много възможности за манипулация. Надявам се да не е заради това. При всеки случай машинното гласуване ни е нужно, за да можем да върнем доверието на хората в избирателния процес. За да можем да елиминираме огромния брой недействителни бюлетини, за да можем да спрем пренаписването и задрасканите протоколи. С други думи това не е панацея, но не е и просто технически въпрос. Това е важна крачка, която, надявам се, най-накрая успяхме да направим.

Известно е, че машинното гласуване ще гарантира до голяма степен честността на изборния процес. При него трудно могат да станат грешки, няма да има драскани протоколи и недействителни бюлетини, няма да има затворени хора в „Арена Армеец” с дни, които да броят бюлетини, тъй като резултатът ще е ясен веднага след края на изборния ден. Въпросът обаче е кой няма интерес от въвеждането на машинното гласуване?

Моята работа и на политическата сила, която представлявам – БСП, е непрекъснато да упражняваме парламентарен натиск. Това да се случи качествено, а именно да се установят органите, които ще бъдат отговорни за различните въпроси, които се поставят с машините, за тяхното разпространение, за тяхното съхранение, за техния софтуер, за тяхното одитиране, за тяхното сертифициране. Всичко това има отговор и е въпрос на воля и на добронамереност. Вчера имаше изявление на правителството, че най-сетне са приели тази идея. Всички пляснаха с ръце и казаха „ура”, забравяйки може би, че законът е постановил отдавна, че това трябва да се случи. Затова сега, когато сме в една година, която не е изборна, поне не по официалния календар, кой знае какво може да се случи, имаме спокойствие да видим как да организираме машинното гласуване. А и няколко други неща – да изчистим избирателните списъци от хората, за които се знае, че вече от години не гласуват по една или друга причина, да ги направим адекватни на избирателното тяло. И въобще въпросите на изборния процес, които всеки един от вашите зрители е чувал десетки пъти в последните 30 години. Крайно време е да чуят и отговорите.

След европейските избори миналата година пък ЦИК каза, че машинното гласуване е скъпо и неефективно. Тогава Комисията отказа да купи машини и нае такива на много по-висока цена – 9 000 000 лева. Освен това местните избори през есента бяха най-скъпите провеждани някога у нас, а в резултат на това имаше 15% недействителни бюлетини. Защо ЦИК се съпротивлява и отказва да изпълни закона, въвеждайки машинното гласуване?

Аргументът за това колко е скъпо не издържа. Аз между другото не съм сигурен, че той е на ЦИК. Той беше направен много пъти от управляващото мнозинство в Парламента. Не знам дали ЦИК са го потвърдили, но това не е най-важното. Най-важното е, че естествено, когато наемеш една машина еднократно, а не една машина, с която ще произвеждаш десетки избори от тук нататък, ще излезе много по-скъпо. Затова ние ще настояваме България да закупи, а ако е възможно и да произведе собствените си машини. С тях ще гласуваме от тук нататък. Има избори практически всяка година. Слава Богу, в демокрация сме и хората ще гласуват все по-често. Ние живеем в епоха, в която хората трябва да бъдат питани по-често за най-различни въпроси. Така че аргументът с цената е един, бих казал, фалшив аргумент. Това, което трябва да гарантираме обаче е, че каквото и да струва то ще бъде направено по правилата. Със съответните обществени поръчки, конкуренция, прозрачност, така че това нещо да се случи качествено. Честно да ви кажа, навсякъде в света автоматизирането на процеса прави процеса по-евтин, а не по-скъп.

Вчера изненадващо премиерът Бойко Борисов обяви, но сякаш неохотно, че правителството подкрепя въвеждането на машинното гласуване. Има ли реална политическа воля да се случи това?

Премиерът даже не каза, че го подкрепя, каза, че най-накрая ще осигурят ресурсите, които са нужни и ще се ангажират в процеса. Не искам да се впускам веднага в критика, макар че тя би била лесна. Това не е прищявка, казвам го на Вас, на Вашите зрители, на моите колеги, на премиера Борисов, това не е прищявка с машините, това е необходимост, породена от факта, че в продължение на 30 години изборният процес става все по-неприемлив и по-неприемлив за една част от гражданите. Пак казвам – тази машина не е панацея, но е важно да я има и тя може да доведе до нов тласък, а тласъкът трябва да доведе хората при урните, а не да ги  отдалечава.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук