На снимката: главният прокурор на България от 1999 до 2005 година Никола Филчев

В интервю за БНР, което на моменти се превръщаше в монолог по теми, избрани от самия него, бившият главен прокурор на България /1999 – 2005/ проф. Никола Филчев предупреди за някои подводни камъни пред обявеното вчера разследване на приватизацията от страна на сегашния главен прокурор Иван Гешев. Освен това бившият обвинител номер 1 каза тежки думи за бившия премиер Иван Костов, чийто кабинет проведе важна част от приватизационния процес, като нарече управлението на Командира „катастрофа“. В края на интервюто Филчев отказа да отговори на последните въпроси на водещата и напусна студиото.

„Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността“ – каза Никола Филчев, който бе първият главен прокурор, заговорил за престъпна приватизация.

Той смята, че „решение“ може да се търси на конституционно ниво, но предупреди, че съществува опасност да се влезе в разрез с принципите на ЕС, които не разрешават да се „влошава положението на гражданите с обратна сила“, т. е. да се прилага по-тежкото изискване на нов закон спрямо случаи, разрешени от стар закон преди това.

„Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата“ – смята Филчев.

Той не даде конкретни съвети към сегашния главен прокурор Гешев относно амбициозното разследване, като каза, че „той си знае“, но охотно говори за процеса на приватизация при правителството на Костов, който окачестви като „катастрофа“ и „хищническо разграбване“. Запитан откъде е излязла цифрата за 30 милиарда долара загуби при приватизацията, които Костов отрича, Филчев заяви:

„Вие ми говорите като представител на г-н Костов. Толкова е намерил, толкова е откраднал – каза той – а цифрата е получена от изчисления на наши финансови експерти.“

Запитан защо при това положение Костов не е в затвора години наред, Филчев отсече:

„Ще влезе“.

Бившият главен прокурор се оплака, че не е получил подкрепа и от следващото правителство, на Симеон Сакскобургготски, като даде за пример опита си да спре сделката с БТК, защото не била изгодна за държавата, „а за Кобурга и неговите близки“. По думите му той бил поканен на „мил разговор“, в който бил помолен да отмени решението, но категорично отказал. Решението му било заобиколено, като чрез закон била отменена разпоредбата в НПК, по силата на която прокуратурата има право да спира неизгодни за държавата сделки.

Запитан защо не е разследвал депутати или министри при всичките престъпления, които изброява, Филчев заяви:

„Когато краденето е държавна политика, никаква прокуратура не може да го спре.“

Според Филчев един премиер трудно може да бъде обвинен в това му качество, а решенията под него се взимат от органи, които не могат да носят колективна отговорност и тази трудност е една от причините той да се окаже в невъзможност да предяви обвинения на Костов във връзка с приватизацията. По думите на Филчев, Костов го е подслушвал и пращал компромати в ЕС срещу него. Едно обвинение в тези условия ставало „твърде лично“.

„Ако му повдигна обвинение, правителството пада, следват нови избори. Оставих го на съда на историята. И Костов понесе политическата отговорност – днес той е на бунището на историята“ – каза Филчев.

Той неглижира въпросите дали е успял да вкара изобщо някой в затвора и отказа да даде съвети или препоръки на сегашния главен прокурор Иван Гешев, като напусна интервюто.

Интервюто с Никола Филчев може да чуете ТУК

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!