Дотам се докарахме с изборите, че гражданите им нямат никакво доверие. Така започна своето изказване политологът Антоний Тодоров по време на днешната експертна конференция за машинното гласуване и изборното законодателство, инициирана от ПП АБВ и ПП Мир, която се проведе в сградата на БТА София.

„Националната кауза не е само машинното гласуване, а, ще добавя, честните избори.” – посочи Антоний Тодоров.

Мая Манолова също участва в конференцията, като посочи някои от недостатъците на сегашния начин на гласуване.

„Ако имаше машини на последните местни избори, например в София, това щеше да означава, че нямаше да има 20 хил. недействителни бюлетини на първи тур и 7 хил. недействителни бюлетини на втори тур.”

Конференцията беше провокирана от вчерашното изказване на премиера Борисов, че правителството подкрепя машинното гласуване и че ще осигури средства за закупуването на нужните машини за гласуване. Въпреки вече взетото решение, Крум Зарков от БСП посочи, че в тази ситуация конференцията не само е нужна, а е и задължителна.

„Защото нека не се заблуждаваме, вчерашното решение за отпускане на средствата най-накрая за изпълнение на закона е резултат от натиск – на парламентарни сили, на извънпарламентарни сили, начинът, по който президентът на България постави въпроса.”

Въпреки опасенията от опорочаване на изборния процес чрез хакерски атаки от ПП Мир посочиха, че машините за гласуване не са свързани нито с интернет, нито с ток, като по този начин напълно автономната машина гарантира безопасността на изборния процес.

На конференцията не веднъж се дадоха за пример страни като Индия и Бразилия, където машинното гласуване е въведено и противно на очакванията то не представлява трудност дори и за неграмотните. Припомняме, че един от аргументите срещу машинното гласуване е, че не всички ще могат да се справят с него.

Зарков посочи още веднъж, че решението за въвеждането на машинното гласуване не е еднолично решение на премиера, а това е изпълняване на закона.

„Това не е прищявка с машините, това е необходимост, породена от факта, че в продължение на 30 години изборният процес става все по-неприемлив и по-неприемлив за една част от гражданите.”

Друго опасение, което беше свързано с по-дългото време, което ще отнема гласуването, се опроверга от теста, който беше направен с българска машина. В действителност изборът става в рамките на 15 секунди.

Основната теза, около която участниците в конференцията се обединиха е, че въвеждането на машинното гласуване е наложително, тъй като то ще доведе до по-честни избори, а това, от своя страна, ще върне доверието на българите в изборния процес.

Практически всички участници стигнаха до извода, че ситуацията у нас и многото невалидни изборни бюлетини, надхвърлящи 15% и съставляващи очевидна заплаха за честността на изборите, налагат спешното въвеждане на машинно гласуване, което да възстанови честността на изборния процес.

ДЕБАТИ.бг публикува отделно интервютата по тази тема с двама от участниците в конференцията – депутатът Крум Зарков и Мая Манолова.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!