Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

„Мониторингът може да продължи, може и да не продължи. Проблемите, засегнати в него, обаче остават. Едно нещо е сигурно и не подлежи на интерпретация – това правителството и мнозинството е напълно неспособно да ги реши“. Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Крум Зарков.

В декларация от името на парламентарната група Зарков коментира доклад от европейските институции, в които има сериозни критики към страната ни.

„Лишен от емоции, в бюрократичен тон, Европейският съюз ни казва важни неща, за които, за съжаление, в нашата страна не говорим достатъчно или не говорим на достатъчно добро ниво. Както винаги, докладите на ЕС са плод на най-различни интерпретации. В нашата медийна среда, където огромна част от медиите се надпреварват да хвалят правителството, той е оповестен като успех. В малко медии истината е написана, а тя е, че този доклад прави на пух и прах непрекъснатите претенции и розовите сънища на нашето управление“, каза от парламентарната трибуна Зарков.

Той отбеляза, че текстът на документа започва с кризата, предизвикана от COVID-19, но в него се отбелязва още, че делът на хората, изложени на риск от бедност или социално изключване, е бил висок още преди нея. „Това означава, че държавата е безсилна пред ширещата се бедност. Всяка година се хвалите с рекордни бюджети, но какво от това, че по сметката на държавата има пари, а джобовете на хората са празни“, смята Зарков. Според него в доклада на няколко места е отбелязана и „неспособността на правителството да проведе каквато и да била реформа“.

„Срамният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свалян. Само преди месеци, насред местните избори, ни убеждавахте в обратното. Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата на комисията „Юнкер“. Юнкер си замина, Данаил Кирилов е още тук“, каза още депутатът“.

Свързана новина:

Едновременно похвали и критики от Европейската комисия към България

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!