Сийка Милева
На снимката: Сийка Милева, говорител на главния прокурор Иван Гешев

Служител на Националната служба охрана (НСО) ръководил група за поръчкови убийства, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Организираната престъпна група се е занимавала с разпространение на наркотици, изнудвания, както и с поръчкови убийства.

Групата е действала от януари 2019 година до май тази година. За ръководене и участие в групата са привлечени три лица. Те са задържани са за 72 часа. Ще бъде поискан постоянният им арест, съобщи днес Милева.

Ръководител на групата е действащ дългогодишен служител на НСО. Той е един от задържаните. От думите на Милева стана ясно, че е с чин „подполковник“. Служебните задължения на подполковника били свързани с обезпечаване охраната на масови мероприятия и охрана на лица.

„Видно от изготвена по делото експертна справка по възложена техническа експертиза на иззетия мобилен телефон на служителя от НСО, се установява активната му комуникация с действащи магистрати, адвокати, бивши министри, държавни служители на високи позиции, вероятно членуващи в една и съща масонска ложа“, заяви Милева.

Тя допълни, че с тях са обменяли доклади, документи, лични документи на български и чужди граждани и др.

„В тази връзка Военноокръжна прокуратура ще направи преценка дали от материалите по образуваното досъдебно производство да бъдат отделени други материали с оглед евентуално извършени престъпления от съдии, прокурор, както и от други членове на ложата за търговия с влияние, т. нар. уреждане на дела“, посочи Милева.

При извършеното претърсване и изземване на личния автомобил, с който подпоколвникът е отишъл да изпълнява служебните си задължения по време на наряд, са намерени и иззети специално техническо средство, което е служело за проследяване и подслушване на различни устройства.

Националната служба за охрана (НСО) оказва пълно съдействие на Военноокръжна прокуратура-София по продължаващите действия на разследващите органи, заявиха от службата.

Ръководството на НСО очаква от разследващите да им бъде предоставена информация по случая с оглед на предприемане на всички законосъобразни действия спрямо служителя.

НСО категорично заявява, че при установена вина следва да бъде понесена цялата строгост на закона.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!