Крум Зарков
Крум Зарков

Служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че е оказал натиск да бъдат приети промените в два закона – за съдебната власт и в НПК, с които се създава механизъм за контрол на главния прокурор. Според него без такъв не би имало промяна. „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ единствени искаха и последователно се бориха за този механизъм.

“Законът беше внесен на 30 декември в първия възможен момент, в който бяха приети становищата на Венецианската комисия, отразени, обсъдени, и прието становището на Съвета на Европа. Оттогава изминаха 30 дни. През тези 30 дни поне 8 бяха изгубени с процедурни хватки. Народното събрание успя да направи важни неща, но

не намери силата да приеме този закон.

Бях обвинен, че съм упражнил натиск. Това е така – ще продължа да упражнявам натиск, докато в държавата няма никой над закона. Този натиск трябва да продължи, ако разбрахме нещо през изминалите месеци, то е, че без това няма да има промяна”, каза Зарков.

Той е убеден, че законът ще бъде приет, защото следващият парламент ще бъде принуден да го гледа и да го приеме.

„Избирателите ще го задължат”, допълни правосъдният министър.

„Законът не е импровизация. Стигнахме много по-далеч от тези преди нас.

Липсва желание, не време”, каза Зарков.

На правна комисия в парламента днес трябваше да бъде обсъден механизмът за разследване на главния прокурор. ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП, „Възраждане“ и „Български възход“ обаче напуснаха заседанието и така не бе приет този механизъм в комисия.

Зарков разки, че не са водени разговори с него да остане на поста в следващото служебно правителство.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук