контрол, мирослав иванов

Депутатите от правната парламентарна комисия формално обединиха двата проекта за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и четирите проекта за изменения в Наказателно – процесуалния кодекс (НПК), приети в четвъртък и петък на първо четене, в които се съдържат и двата алтернативни механизма за контрол на главния прокурор.

Общите доклади ще бъдат съобщени в пленарната зала и от този момент ще започне да тече

срокът за допълнителни предложения

между първо и второ четене, след което ще бъде насрочено ново заседание на комисията, което да ги обсъди, обясни процедурата председателят й  Радомир Чолаков.

Това прави на практика невъзможно окончателното им приемане до края на 48-ото Народно събрание.

ГЕРБ-СДС, „БСП за България“, ДПС, „Български възход“ и „Възраждане“ нямаха волята да приемат

механизъм за контрол на главния прокурор.

Това заяви в декларация от името на парламентарна група Мирослав Иванов от „Продължаваме Промяната“ (ПП). В декларацията Иванов посочи, че колегите му народни представители от въпросните парламентарни групи са напуснали заседанието на правната комисия и така на практика са бламирали промените в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които се въвежда механизъм за контрол на главния прокурор.

Иванов припомни изказване на служебния министър на правосъдието Крум Зарков, в което се посочва, че

промените в НПК са най-важните изменения,

които трябвало да бъдат приети от това Народно събрание. Този законопроект няма да бъде приет, защото няма политическа воля за това. Няма политическа воля да бъдат приети и измененията в Закона за противодействие на корупцията, заяви Иванов. Законът за противодействие на корупцията не е минал на второ четене и няма да мине, коментира депутатът.

Днес на общественото внимание се повдигна темата за механизма за разследване на главния прокурор. В медиите още от сутринта тази тема беше поставена с надеждата, че правна комисия ще разглежда измененията в Наказателно процесуалния кодекс. Уви, това не е тема за част от парламентарните групи в това Народно събрание, коментира депутатът.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук