Марсоход, Марс, НАСА
източник: USA Today

НАСА засне на Марс геоложка формация, която прилича на глава на мече, съобщи АФП. Снимката е направена от спътника „Марс рикънисънс орбитър“ с камерата HiRISE, която е най-мощната, изпращана в Слънчевата система.

Според учените от Университета на Аризона, които ръководят работата с камерата, лицето на животното всъщност се състои от

два кратера, които образуват очите,

и хълм, който прилича на муцуна. Тези елементи са заобиколени от „кръгла фрактура“, която очертава контурите на главата и може да е образувана от лава или кал. Геоложката формация е върху 2 км. Цялостно се създава впечатление за усмихнато плюшено мече.

Камерата HiRISE е един от шестте инструмента на

спътника на НАСА,

който е в орбита около Марс от 2006 г. Тя е изключително прецизна и може да прави много подробни снимки, за да картографира повърхността на Червената планета за бъдещи мисии.

Учените, работещи с нея, видяха лавини на Марс и откриха тъмни ивици, които може да са солена вода, стичаща се по улеи. На повърхността на планетата са забелязани и вихри прах, както и друго геоложко образувание, което прилича на

знака на силите на Звездния флот,

които изследват космоса в телевизионния сериал „Стар Трек“.

Човешко лице също беше открито на Марс. Апаратът „Викинг 1“ изпрати стряскаща фотография от областта Сидония на планетата.

Всички забелязаха форма, подобна на лице върху марсианската повърхност. Тогава всички се надявахме, че това е следа от разумен живот или огромен сфинкс на Марс. Години по-късно друг космически апарат направи многократно по-качествени снимки на същия район. И се оказа, че лицето всъщност е огромно плато.

Още любопитни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук