Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

„Министерският съвет отново одобри предложенията на Министерството на правосъдието за изменения в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с повишаването на ефективността на наказателното производство и регламентиращи ефективен механизъм за търсене на наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници“. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет служебният министър на правосъдието Крум Зарков. С промените се създава механизъм за разследване на главния прокурор.

„Законопроектът предвижда наказателен съдия от Върховния касационен съд (ВКС), от апелативен или окръжен съд, но с ранг на върховен съдия, да ръководи разследване срещу главния прокурор или негов заместник, когато има основание за това. Той ще бъде временно назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура и ще се определя на случаен принцип по списък, предварително одобрен от общото събрание на Наказателната колегия на ВКС, измежду хората, дали съгласието си за включване им в този списък“, обясни министър Зарков.

Със съпътстващи изменения в Закона за съдебната власт се предвижда намаляване от 17 на 13 гласа на мнозинството в Пленума на ВСС, необходимо за предсрочно освобождаване и временно отстраняване от длъжност на главния прокурор, както и за неговия избор. 

Зарков припомни, че този законопроект беше внесен в предишното Народно събрание и гласуван единствено на първо четене на 27 януари т.г., но поради прекратяването на мандата на законодателния орган процедурата не беше доведена докрай.

„Това е законопроектът, който ще свали от гърба ни над 70 осъдителни решения срещу България. Той има и символно значение. За него се говори много и след като приключи Народното събрание“, каза още Крум Зарков.

Правосъдният министър допълни, че без тази законопроект няма да има съдебна реформа в страната, тъй като той е „лакмус за наличието на политическа воля“ за осъществяването ѝ.

Крум Зарков изрази надежда предложенията за нормативни промени да бъдат сериозно обсъдени и приети още в първите месеци на следващото Народно събрание.

Още вътрешнополитически новини – четете тук.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук