Урсула фон дер Лайен
На снимката: Урсула фон дер Лайен/ Снимка: БТА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че решението на Канада да обучи украински военнослужещи след руското анексиране на Крим през 2014 г. е изиграло ключова роля. Особено в ранните етапи на руската пълномащабна инвазия на Украйна, започнала преди повече от година, предаде ДПА.

„Канада спаси Украйна. Когато казвам това, не преувеличавам”, подчерта Фон дер Лайен в изказване пред канадския парламент в Отава.

„Отговорът на Канада на войната в Украйна надвиши повика на дълга”, подчерта тя.

 Фон дер Лайен допълни, че Канада е разбрала сериозността

на събитията в Украйна преди много други да го направят, в това число – и много европейци.

Решението на Отава да обучава военни от Украйна след руската анексия на Крим през 2014 г. беше от жизненоважно значение в часовете, последвали пълномащабната руска инвазия миналата година, каза Фон дер Лайен.

Тя добави, че руският президент Владимир Путин е вярвал, че ще стигне до Киев за три дни, но това е било огромна стратегическа грешка.

„Съпротивата, оказана от Украйна, изуми света. Основно заради куража на украинския народ. Но и заради професионализма на украинските военни, много от които – обучени от Канада”, подчерта Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК благодари на премиера Джъстин Трюдо за неговото сътрудничество с ЕС при оказване на подкрепа за Украйна.

„Всичко, което направихме за Киев, го направихме заедно”, каза Фон дер Лайен. Тя е на първо посещение в Канада, откакто стана председател на Комисията.

Урсула фон дер Лайен ще се кандидатира за генерален секретар за НАТО, съобщава италианският вестник La Repubblica. Това ще стане, при условие, че не бъде преизбрана в ЕК.

Подготовката за кандидатурата ѝ е започнала преди няколко месеца, съобщава изданието. Пътуването на Фон дер Лайен в Канада и САЩ трябва да се разгледа в контекста на евентуално издигане на кандидатурата ѝ за поста генерален секретар на НАТО.

Още международни новини – четете тук

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук