Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

БСП не може да мисли за себе си като малко колело в голяма коалиция. Не е това ролята на единствената, най-голямата лява партия в страната. Ролята ѝ не е да бъде незаобиколим фактор, а да бъде факторът. И тя има потенциал да го направи. Това заяви в интервю за БНР Крум Зарков от БСП.

Той е категоричен, че партията не може да си позволи да продължи да изглежда като скарана със себе си политическа сила

 „На мен ми липсва онази червена линия, която да направи БСП не само една от присъдружните, не само партията с 26 парламентарни гласа, един-двама-трима министри, председател на Народното събрание и каквото и да било, а партията, която гарантира онази социална глътка въздух, необходима на българските граждани.

Според него след последното десетилетие, маркирано от „олигархично, корумпирано и крайно дясно управление“, е направило така че на социалната политика да се гледа като на подаяние и на подхвърлени пари за помощ.

„Без никакво съмнение на изборите на 4 април беше очевидно, че не става дума просто за загуба в нормалния цикъл от малки победи, загуби, отстъпления и т.н., а много силен сигнал, много силен удар. БСП тогава предпочете да остави нещата, коментира той резултатите

Той е категоричен, че не е видял никой да работи срещу партията.

Това, което видях обаче, е надигаща се вълна, която не беше срещу БСП, а по-скоро паралелна на нея, разпознаха други носители на това, което хората дълбоко искат да се случи – да се промени стилът на управление на държавата.“

Според Зарков, когато Корнелия Нинова е дошла на власт през 2016, тогава е била  точният човек  на точното място. След прекия избор на председател според Зарков е трябвало да се тръгне към властта и да се затворят вътрешните фронтове, тъй като те са били решени от социалистите на базово ниво. Вместо това по думите му е продължило соченето с пръст и затварянето на партията.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!