деца

Нови, по-високи данъчни облекчения ще могат да ползват родителите на деца и деца с увреждания, съобщават от Националната агенция за приходите. Данъчната отстъпка е значително по-висока в сравнение с предходни години и ще се прилага еднократно само за доходите от 2021 г.

За да ползва данъчните облекчения, физическото лице (включително едноличен търговец) трябва през настоящата година да е получавало доходи, облагаеми с годишни данъци (данък върху общата годишна данъчна основа или данък върху годишната данъчна основа за доходите от стопанска дейност като едноличен търговец).

От НАП уточняват, че хората без доходи или само с необлагаеми такива, като обезщетение за майчинство например, както и само с доходи, облагаеми с окончателен и/или патентен данък, не могат да се възползват от облекченията, но това може да направи другият родител.

За тази година сумите, с които е възможно да се намали общата годишна данъчна основа при ползване на данъчно облекчение за деца са: 4500 лв. за едно дете, 9000 лв. за две деца и 13 500 лв. за три и повече деца.

От Приходната агенция посочват, че родителите ще получат съответно до 450 лв. за едно дете, до 900 лв. за две и до 1350 лв. за три и повече деца. За отглеждане на едно дете с увреждания намалението за тази година е в размер на 9000 лв., като сумата за получаване е 900 лв. Не се променят условията за ползване на данъчните облекчения за деца и деца с увреждания.

Важно изискване за прилагане на облекченията е лицата да нямат задължения, подлежащи на принудително изпълнение.

От НАП съветват гражданите да проверят с персонален идентификационен код данъчната си сметка онлайн за задължения преди да ползват данъчно облекчение, за да избегнат неудобства. Данъчните облекчения могат да се ползват по два начина: единият е с подаване на декларация пред работодателя по основния трудов договор между 30 ноември и 31 декември 2021 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка до края на януари 2022 г.

Втората възможност за ползване на данъчното намаление е с подаване на годишна данъчна декларация в НАП в срок от 10 януари до 3 май 2022 г., като паричните суми ще бъдат възстановени след проверка от приходната агенция в срок от един месец след подаването на декларацията.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!