Македония
На снимката: Владимир Перев

Владимир Перев е общественик, македонски българин, бивш телевизионен журналист, работил в Македонската национална телевизия над 30 години до 2004, но уволнен заради пробългарските си прояви. Баща му Харалампи Перев е български офицер, служил в Българската армия и през двете световни войни, като за кратко е избран от прилепчани за кмет на Прилеп преди установяване на българско управление. 

Трагичният инцидент с автобуса на АМ Струма подхранва ли антибългарските настроения в страната? 

След инцидента с катастрофиралия автобус в Бълария, в Северна Македония няма антибългарски настроения. Не само не са изострени, но и липсват. Антибългаризмът се загуби в катастрофата. Позволяваме катастрофите да ни решават междусъседските отношения, вместо това да правят щастливите моменти. Македонските журналисти, които са изпратени в България, говорят похвално за цялото общество. Показват и добри примери – например как таксиметровите шофьори превозват македонци безплатно. Абсолютно позитивно се приемат всички сигнали, които идват от България. Това се случва за първи път в историята – да имаме еднакви гледни точки към едно събитие. Онова, което съобщават българската прокуратура и полиция се приема в Македония и е предадено дословно с доверие и без никакви коментари. Имаше и похвали от страна на прокурора по отношение на българските му колеги и качеството на работата им. Същото важи и за лекарите от съдебна медицина, които работят заедно. От нито една от двете страни не се чуват негативни отзиви. Това е най-положителното нещо, което може да се извлече от тази катастрофа. Даже и по-късно, когато беше открито последното тяло, нямаше критики, че някой не си е свършил добре работата. В Македония бе и добре прието като новина арестът на българин, заради недопустими фейсбук коментари. Всичко това се приема за нещо нормално и за нещо, което трябва да бъде бъдещето на нашата политика. Всичко беше професионално и от двете страни.

Какво очаквате да се случи след оставката на Зоран Заев?

По време на управлението си Зоран Заев събра около себе си много неприятели. Със своите обещания, дадени по най-различни теми, но без намерение да ги изпълнява. Заради това първо го намразиха неговите близки, а след това изгуби подкрепата и на по-далечните от него и накрая и на опозицията. Той има мнозинство в парламента от един депутат като се га се говори, че броят може да нарасне до 3-4. Но основният проблем за Зоран Заев не е какво е направил, а какво не е направил. Има голямо разочарование, че не изпълнява заявките си. Смятат го за лъжеш, който след като „премине реката” може да изгори мостовете. Оттеглянето му ще означава нови прегрупирания в парламента. Но каквото и да стане, Заев вече е „пътник” от съзнанието на хората. Той направи и още една грешка. Това, което беше успех на неговата политика – подписването на договора с Гърция, не успя да го утвърди. По македонски, малко коварно и подло, обеща на гърците много неща, изтърка няколко надписа и всички си остана по старому. Същото стана и по отношение с България. Подписа договора с Борисов и си мислеше, че ще се измъкне. Но се видя, че в България има хора, които не искат да гледат как някой се подиграва с тях.

Защо македонските политици и медии побързаха да се изкажат, че ако Даниел Лорер стане външен министър, преговорите ще бъдат тласнати напред? 

От македонска страна преговорите неофициално ги водят двама души. Това са бившият премиер лидер на ВМРО-Народна партия Любчо Георгиевски и Владо Бучковски. Има и хора от българска страна, които трябва да помогнат на Заев да достигне до българското общество и да преодолее ветото на Румен Радев и на предишната власт. Те нямат свои хора в България. И затова се опитва по всякакъв начин да се покаже в Македония, че има информация за нещо. Това беше грешката на Владо Бучковски. Отде в София да каже, че той може да уреди българо-македонските въпроси. После се върна в Скопие и за да покаже колко е велик каза, че Даниел Лорер ще бъде външен министър и че ще бъде благосклонен. Беше леко невъзпитано и да се споменава, че е евреин по произход. По принцип българските евреи мразят македонците, защото са позвилили 8 000 от тях да бъдат депортирани. Посланието, че Лорер по някакъв начин ще отмъсти и ще приоритизира македонските позиции по отношение с България. Постави го като отмъстител и срещу българите и срещу бившия режим и че по някакъв начин ще помогне на Македония като застане срещу България. Не познавам Лорер, но мисля, че му се направи много лоша услуга. Поставиха името му в много неприятна ситуация и в българското и в македонското общество. Вместо да се вдигне доверието към него се изгради образ на човек, който ще отмъщава за неща отпреди 80 години. Това беше погрешен ход на правителството на Заев и на онези, които го представляваха пред българското общество. Важно е македонското общество да се помири със себе си и с миналото. Когато го направи, тогава ще имат и бъдеще. Трябва да се разбере, че никой в България не им отнема нито националността, нито държавата. Но човешките права на всички, които искат да се самоопределят като българи, трябва да се признаят.

За още новини последвайте канала на Дебати в Google Новини

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук