Крум Зарков
На снимката: Крум Зарков

О т дълги години в страната ни има смесица от беззаконие и безотговорност. Отнасяме се с пренебрежение към големи теми. Бедствията зачестяват и нищо, което се прави след това, никога няма да е достатъчно.Това заяви пред Нова телевизия служебният министър на правосъдието Крум Зарков.

Относно направеното от двамата му предшественици на поста по отношение на главния прокурор и процедурата по предсрочното му отстраняване, Зарков заяви, че не смята да се занимава с нещо, с което само ще вдига шум, но поясни:

„Проф. Янаки Стоилов и Надежда Йорданова направиха две неща – първо, показаха, че механизъм за отстраняване на главния прокурор формално има и второ, че той е доста ограничен, особено в сегашния състав на Висшия съдебен съвет. Това, което аз мога да направя, е да се обърна към Конституционния съд с един много точен въпрос – какви са точно правомощията и какви са ограниченията на правомощията на главния прокурор. Главните прокурори се променят, сменят имената си, има скандали и в крайна сметка се оказваме в ситуация, в която те, под една или друга форма, участват в политическия живот. Считам, че това става, защото с едно разширено тълкуване на Конституцията те успяват да държат под контрол практически цялата изпълнителна власт. Това ще продължи, ако не се постави рамка“, заяви Крум Зарков.

Служебното правителство ще подготви закони, които депутатите да дебатират бързо. Част от тях са свързани с Плана за възстановяване. В тази връзка ще бъде запазена концепцията за КПКОНПИ, разработена от предишното правителство, каза Зарков и посочи, че комисията ще се занимава с корупция по високите етажи по властта.

По думите му трябва да бъде осмислено как този орган да не се превърне в бухалка. Ако КПКОНПИ бъде изцяло избирана от НС, това ще я подчини на мнозинството, което крепи правителството и това не е адекватно, каза още Крум Зарков.

Въпросът за върховенството на закона, за борба срещу корупцията трябва и отново ще бъде изваден, поради простата причина, че ако той не бъде решен, страната ни никога няма да е ефективна, заяви още Зарков.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук