КОНПИ прокуратура съд

Конституционният съд обяви за противоконституционен президентския указ за назначаването на Кирил Петков за служебен министър на икономиката. Решението e прието с почти пълно единодушие от 11 гласа, като съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта му.

Причината е, че към датата на назначаването му (10 май) той е имал канадско гражданство. Българската конституция изрично постановява, че депутатите и министрите трябва да имат само българско гражданство.

Преди ден съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков внесе за втори път в КС искане да бъде изслушан в открито заседание. Адвокатите на Петков смятат, че КС нарушава правото му на защита, признато от конституцията. Първото искане за изслушване бе отхвърлено. Петков настояваше съдът да вземе своето решение след изборите.

Ключовото обстоятелство е, че Кирил Петков няма канадско гражданство от 20 август, а е станал министър на 10 май. Той твърди, че е бил длъжен само да подаде документи за отказ от канадско гражданство, което е сторил в края на април. КС обаче твърди, че министърът е трябвало да изчака някакъв документ от Канада, че гражданството му е прекратено, защото не може да разчита само на подадено заявление. Императивното изискване на основния закон е към датата на издаване на указа министрите да имат само българско гражданство.

Казусът с гражданството на министър Кирил Петков се зароди в началото на август, след твърдения, че той е бил с двойно гражданство в момента на назначаването си за министър – българско и канадско. В последствие 55 депутати от ГЕРБ-СДС внесоха искане в Конституционния съд, който да установи дали има противоконституционност при назначаването на служебния кабинет от президента Румен Радев.

Тогава те настояха за незабавното отстраняване на Кирил Петков ако бъде доказано двойното гражданство, защото всяко решение на правителството можело да бъде оспорено заради това. Още на същия ден от Конституционния съдобявиха, че е образувано дело по искането.

 

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!