Валери Жаблянов
Валери Жаблянов

Конституционният съд (КС) е отхвърлил искането на 60 народни представители от 44-то Народно събрание за установяване на противоконституционност на решение на Народното събрание от 21.02.2018 г., с което е освободен Валери Мирчев Жаблянов от поста заместник-председател на Народното събрание.

Решението е прието с мнозинство от седем съдии: Стефка Стоева, Кети Маркова, Георги Ангелов, Анастас Анастасов, Мариана Карагьозова – Финкова, Константин Пенчев и Филип Димитров.

На особено мнение са останали съдиите Борис Велчев, Цанка Цанкова, Румен Ненков, Гроздан Илиев и Таня Райковска, става ясно от публикуваното решение на сайта на КС. Мотивите ще бъдат обявени допълнително.

На 21 февруари Народното събрание гласува и освободи предсрочно от поста зам.-председател на НС Валери Жаблянов. Гласуваха 181 народни представители, „за“ бяха 110, „против“ 71, без въздържали се. ГЕРБ, ОП, „Воля“ и един независим бяха за оставката на Валери Жаблянов. ДПС не се включи в гласуването, а БСП беше против.

Искането за предсрочно освобождаване на Жаблянов от поста зам.-председател на Народното събрание бе по искане на депутати от ГЕРБ и ОП. След гласуването БСП обяви, че ще сезират Конституционния съд и съда по правата на човека в Страсбург заради оставката му.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!