Куба коронавирус

Докато голяма част от света се бори срещу новата вълна на пандемията, Куба подготвя своите хотели да приема посетители от други страни. Варадеро, туристическото бижу на острова, се отваря отново за чужденци след седеммесечно затваряне на границите, съобщава „Евронюз“.

Куба коронавирус

Островът се нуждае повече от всякога от тази валутни приходи, жизненоважни след два големи удара, този на пандемията и този на санкциите на САЩ, които тази година, в разгара на епидемията, се засилиха и имаха за Куба по-висока от всякога цена.

В момента работят само четири хотела във Варадеро

В момента само четири от 52-те хотела във Варадеро са отворени. Стратегията за привличане на туристи е да се представи курортното градче като убежище за посетители, безопасно от вируса.

„Варадеро, най-красивият и най-обичаният от кубинците плаж, наистина е дестинация с всички условия да представлява убежище за почиващите, с възможност да се наслаждават на много атракции, при това безопасно „, казва Ивис Фернандес, ръководител на туризма в провинция Матанзас.

Изглежда, че Куба засега е успяла да контролира разпространението на вируса. До момента случаите на острова са около 6500, а починалите са 128. В допълнение към санитарните мерки в хотелите е инсталирана постоянна санитарна клетка. От месеци кубинските туристи са единствените, които успяват да се насладят на мястото.

Куба коронавирус

Туризмът е един от основните икономически двигатели на Куба. През 2019 г. той донася повече от 2,6 милиарда долара.

Между януари и март тази година, при все още отворени граници, са пристигнали само една трета от обичайните туристи. След това границата беше затворена.

Загубите за кубинската икономика са над 5 милиарда долара

Все по-суровите санкции на САЩ осигуриха финалния щрих за кубинската икономика. Според правителството цената на блокадата за острова е надхвърлила за първи път в историята 5 милиарда долара.

Куба коронавирус

Хавана определи тази блокада като „геноцидна“ и „жестока“ за кубинския народ, тъй като възпрепятства борбата срещу коронавируса в карибската държава.

„Правителството на САЩ усилено и безпрецедентно засили блокадата на Куба, възползвайки се от ужасните условия на пандемията Covid-19″, казва ръководителят на кубинската дипломация Бруно Родригес. „Без значение кой ще спечели изборите в САЩ, ние ще трябва да се изправим пред осезаемата реалност, че блокадата и политиката на САЩ унищожават кубинския народ.“

Куба коронавирус

 

Миналата събота администрацията на Тръмп добави още една забрана за изпращане на парични преводи до Куба чрез компании, контролирани от кубинските въоръжени сили, което по-специално ще ограничи паричните преводи към острова.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!