Нов световен рекорд за чифт маратонки бе постигнат на търг във вторник, когато запален колекционер плати 437 500 долара за „Лунните обувки“ на „Nike“ от 1972 г.

Продажбата разби предишния рекорд от 190 373 долара, похарчени през 2017 г. за чифт подписани „Converse“, носени от Майкъл Джордан на Олимпийския финал по баскетбол през 1984 г.

Канадският колекционер Майлс Надал е успешният купувач в онлайн битката, добавяйки мечтания чифт към 99 други други труднодостъпни обувки, които той купил в частна разпродажба миналата седмица.

„Аз съм развълнуван от придобиването на емблематичните обувки на „Nike“ – „Лунните обувки“ – един от най-редките чифтове маратонки, произведени някога, и истински исторически артефакт в историята на спорта и поп културата,“ каза Надал.

Съоснователят на „Nike“ Бил Боуърман е проектирал състезателните „Лунни обувки“, изработени за бегачите на олимпийските изпитания през 1972 година.

От този модел са произведени само около 12 чифта, а  продаденият във вторник комплект е „един от малкото известни чифтове“.

Аукционна къща „Сотбис“ се присъедини към инициативата на Stadium Goods за продажба на 100 от най-редките маратонки, създавани някога.

61-годишният Надал е похарчил 850 000 долара за закупуването на 99 чифта от тях в частна продажба, като организаторите задържаха „Лунните обувки“ за публична продажба.

Надал планира да изложи обувките, между които са и маратонките „Nike“, базирани на тези, носени от Марти Макфлай в хитовия филм „Завръщане в бъдещето II“, в частния си музей в Торонто.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля въведете коментар!
Моля въведете името си тук