Google

Министерството на правосъдието на САЩ стартира антитръстово разследване срещу големи технологични компании, водещи на пазара.

„Министерството на правосъдието обяви днес, че неговата антимонополна комисия проучва как водещите онлайн платформи успяват да заемат доминираща позиция на пазара и дали участват в дейности, насочени към задушаване на конкуренцията, потискане на иновациите и причиняване на други вреди на потребителите – и по какъв начин?“, се казва в изявление.

В съобщението се казва, че разследването ще се отнася до опасенията на потребителите, компаниите и предприемачите по отношение на платформите за търсене, социалните мрежи и доставчиците на услуги.

„Целта на разследването е оценка на конкурентните условия на онлайн пазара и предоставяне на достъп на американците до свободните пазари, в които компаниите се конкурират при предоставянето на услуги. Ако бъдат установени нарушения, министерството ще предприеме подходящи мерки за получаване на компенсации“, се казва в изявлението на Министерството на правосъдието.

„The Wall Street Journal“ цитирайки източници, пише, че разследването на Министерството на правосъдието „създава нова заплаха за компании като Facebook, Google, Amazon и Apple“.

През юни Съдебната комисия на Камарата на представителите на САЩ обяви, че ще започне да проверява спазването на антитръстовите закони на цифровите пазари. Редица американски медии съобщиха, че антитръстовото разследване ще засегне технологични гиганти като Facebook, Amazon, Google и Apple.

В същото време Ройтерс, позовавайки се на източници, заяви, че американските власти се готвят да започнат голямо разследване на Amazon, Apple, Facebook и Google за евентуални нарушения на антитръстовите закони.

Според източници, органът в разследването ще бъде разделен между Федералната търговска комисия на САЩ, която ще поеме под надзор Amazon и Facebook, и Министерството на правосъдието, което ще се заеме с Apple и Google.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!