министърът
на снимката: Министърът на културата Боил Банов

Министерството на културата е изхарчило 500 000 лева за участие във Венецианското биенале, което се проведе в периода ноември 2018 г. и май 2019 г. Това става ясно от въпрос от трибуната на Народното събрание на депутата от БСП Чавдар Велинов към министъра на културата Боил Банов.

Според депутата от опозицията, тези пари са изхарчени неправомерно. Сигнал за това бе изпратен и в отворено писмо до медии от 20 творци и хора на културата.

България не е участвала в биеналето от 2011г. и мнозина културни дейци определиха тазгодишната изява като историческа. Въпреки това, те не могат да си обяснят високите разходи на културното министерство.

„За съжаление, това събитие остана почти незабелязано за българската и напълно незабелязано за световната общественост, въпреки че за българското участие беше отпусната немалката за българските стандарти сума от половин милион лева. А тя не е малка и за международните стандарти за национално участие на Венецианското биенале, като пример ще дадем само сумата от 4 000 000 динара (127 000 лева), отпусната от Министерството на културата на Северна Македония за националното им участие, или хонорара от 10 000 британски паунда, който получава кураторът на Британския павилион за близо двегодишната си работа”, пишат в позицията си културните дейци.

В днешния си отговор, културният министър Боил Банов заяви, че разходите са оправдани, тъй като Венецианското биенале е събитие от световно ниво и е от голямо значение за развитието на българското изкуство.

В интервю СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕБАТИ.БГ депутатът от БСП Иван Ченчев, който е един от вносителите на въпроса, каза:

„Ние не твърдим, че се използват неправомерно, но при всички случаи има непрозрачност. И ние искаме да установим, как е възможно според наши числа, чаши, които струват 56 лева, да са разписани като документи струващи 50 хил. лева, транспортът 50 хил. лева? Чашите са 80 на брой. Доколкото знам, някъде на последните етажи е била тази зала, в която е трябвало да представим този проект със стъклените чаши. Защо това е така? Какви са разходваните пари за наеми всъщност?  Чухме от министър Банов едно число, че 17 хил.души са били посетили изложбата. Нашето число е под 5000 души. Въобще има несъответствия, които трябва да бъдат изяснени в името на самите нас, защото парите са платени от българските данъкоплатци, нищо повече, но и нищо по-малко. Просто търсим истината, защото стана ясно, че България е участвали и преди, но министърът не отговори с какви пари. Срещу каква сума е участвала, защото през 2007 година е участвала без пари”, попита Ченчев.

В отговора си пред депутатите, министър Боил Банов няколко пъти повтори, че всички разходи са описани на сайта на Министерството на културата.

Депутатите от БСП обаче го попитаха защо за трима командировани от България са платени 50 000 лева.

Банов отговори:

„Няма смисъл да отговарям, всичко е качено на сайта на МК. Само ще подчертая за тези, които не ме разбраха – тримата души, командировани за откриването на това високо събитие, плюс двамата от Рим, които идват, спят в Местре. Това е все едно някои високи гости да дойдат в София, но да спят в Елин Пелин. Да обясня. Това, ако за Вас, е разходване и преразходване на средства… чудесно.”

Банов добави, че командированите там били принудени да използват градския транспорт, за да изпълняват задълженията си.

Пред екипа на ДЕБАТИ.БГ, депутатът от БСП Ченчев каза:

„Мисля, че всеки такъв разход във всяко министерство, трябва да бъде прозрачен. Това е. Защото не делим министерствата в един или друг сектор, а просто считаме, че тези министри през парламентарен контрол дължат обяснение на българите, как разходват своите бюджети. Виждаме, че дори Министерски съвет не дава такова обяснение. Ще ви припомня, че тук гласуваме всяка година ноември месец закон за държавния бюджет, в различните сектори перо по перо. И това нещо, когато има един излишък, трябва да се връщат тези пари тук в парламента и пак пред хората, пред всички, пред целия български народ, да стане ясно какво спорят народните представители и къде искат да отидат парите от този излишък. Това обаче не се случва и дори в Министерски съвет няма прозрачност къде отиват парите”.

Още от разговора с Иван Ченчев може да прочетете по-късно на ДЕБАТИ.БГ

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!