Веселин Марешки
На снимката: Председателят на ПП ВОЛЯ - Веселин Марешки.

Днес в парламента при смяната на напусналия групата на „Воля“ Андон Дончев нещата напомниха за нарицателното в народните приказки търсене на нещо „през 9 планини в десета“, тъй като 9 души от листата на „Воля“ са изразили нежелание да заемат вакантното място, докато се стигне до Елена Ангелинина, която в крайна сметка сменя Дончев. Случаят породи нов словесен сблъсък между лидера на „Воля“ Веселин Марешки и колегите му от БСП.

9 отвода

Пoвoдът зa рeaкциятa на Марешки бe подигравателното пoвeдeниe нa представителите на БСП в плeнaрнaта зaлa. Дoкaтo прeдceдaтeлят нa пaрлaмeнтa Цвeтa Кaрaянчeвa чeтeшe имeнaтa нa кaндидaтитe зa нaрoдни прeдcтaвитeли, кoитo дeклaрирaт нeжeлaниe дa cтaнaт дeпутaти в 44-тo Нaрoднo cъбрaниe – oбщo дeвeт нa брoй oт лиcтaтa нa „Вoля“ във Вaрнa, дeпутaтитe oт лeвицaтa рeaгирaхa c възглacи.

Това ядоса лидера на „Воля“. След като прочете декларация от името на парламентарната си група, той запита червените депутати дали те са готови да си подадат оставките, както иска народът в момента.

Кой е готов да напусне парламента?

„Готови ли сте да освободите тази част от залата? Не, вие искате да си седите тук, да си получавате заплатите, да си получавате стипендиите под формата на субсидии и не сте готови да изпълните волята на българския народ“.

Марешки припомни ситуацията от 2013 година във Варна, когато имаше протести срещу кмета на БСП Кирил Йорданов и единствено общинските съветници от „Воля“ са изпълнили желанието на народа да напуснат тогавашния общински съвет. Това провокира отговор на депутата от БСП Таско Ерменков, който контрира, че протести е имало и в София, в тях е участвал лично и затова може да гледа хората в очите, а не „през стъклата на „Майбах“-а със сините лампи“.

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!