Николай Ненчев
на снимката: Николай Ненчев

Нов неуспех за държавното обвинение беше регистриран днес, след като Софийският апелативен съд потвърди на втора инстанция оправдателната присъда а бившия военен министър Николай Ненчев по обвиненията заради договора с Полша за ремонт на българските изтребители „МиГ“ -29. Съдът направо разнищи обвинението срещу Ненчев, като реши, че то е не само несъставомерно, но и недоказано.

Обвинението

Преди около три години прокуратурата, тогава под върховното ръководство на Сотир Цацаров, гръмко обвини министър Ненчев в продължавано престъпление по служба, защото вместо да изпълни договорите за ремонт на самолетите с руския производител, той сключил друг договор с Полша. Според обвинението целта му била да причини вреди за руската компания „РСК МиГ“ за над 48,5 млн. лева, които се явяват пропуснати ползи.

Решението на съда

Апелативните съдии нямат съмнения, че обвинението е несъставомерно, защото не може да има вреди от пропуснати ползи. Съдът реши още, че Ненчев е действал в съответствие с курса на държавната външна политика и не е бил мотивиран от желание да навреди на руската страна.

„В тази връзка въззивният съд намира, че претендираната от държавното обвинение цел да се причини вреда на РСК МиГ, освен че е изначало несъставомерна, тъй като е обоснована с вреди във формата на пропуснати ползи, които са наказателно несъставомерни, не е и доказана в хода на производството“, се казва в мотивите на САС.

Според магистратите действието на Ненчев „категорично не е проява на негови лични виждания и пристрастия, породени от противоправни и укорими подбуди, включително и от такива да причини вреди на РСК „МИГ“.

Миналата година бившият вече военен министър беше оправдан и от градския съд. Съдия Петър Стоицев тогава постанови, че външната политика не подлежи на съдебен контрол.

Това е второто дело срещу Николай Ненчев, като първото – за договора за изработка на униформи – вече приключи окончателно, също с оправдателна присъда.

Серия от дела срещу министри

Още при повдигането на обвинението заради договора за самолетите Ненчев го обяви за абсурдно и заподозря, че това се прави под руски натиск. Делото срещу него дойде в период на голяма активност на прокуратурата срещу министри от „Реформаторски блок“ от кабинета „Борисов-2“, когато бяха подведени под отговорност и министърът на външните работи Даниел Митов и неговия заместник Христо Ангеличин. Всички тези дела засега вървят по сходен път на развитие, тъй като Митов и Ангеличин вече са окончателно оправдани.

В продължение на серията от провали на обвиненията към бивши министри на Борисов в края на миналия месец Специализирания наказателен съд оправда на първа инстанция шестимата обвиняеми заради продажбата на 33% държавни акции от електроразпределителното дружество EVN през 2011 година. Сред тях, освен издателя Иво Прокопиев и бившият финансов министър Симеон Дянков, е и бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, също политик от „Реформаторски блок“, който през 2016 година дори бе номиниран от обединението като кандидат за президент.

Казусът с ремонта на „МиГ“-овете

Ненчев се отказа от руските услуги за ремонт на българските самолети през 2015 година и се обърна към Полша, която имаше капацитета да го извърши и условията й бяха много по-добри. Целта бе да се намали зависимостта от Русия, което се изискваше и от съюзниците в НАТО. Споразумението с Полша бе ратифицирано и в парламента, като против него бяха само БСП и „Атака“.

Решението предизвика остра реакция от Кремъл, като бе изтъкнато, че само Русия има лиценз за ремонта и се стигна до заплахи със съд.

Впоследствие третият кабинет на ГЕРБ сключи договор с руската страна за поддръжка на българските изтребители.

Още на първа инстанция бе обявено, че в хода на делото е станало ясно, че договорът с Полша е бил по-изгоден, защото е предвиждал ремонт на 6 двигателя за малко над 1 млн. евро и с 2-годишна гаранция, като освен това България трябвало да получи два оборотни двигателя, които да ползва, докато траят ремонтите.

За сравнение, руският производител е предлагал да ремонтира два двигателя за над 4 млн. евро и с 1 година гаранция. Според съда е очевидно, че предложението на Полша е преференциално и става дума за политическо решение в полза на  съюзник.

САС постанови на втора инстанция, че поведението на Ненчев е обективно проявление на провежданата към този момент от страна на НАТО и от страна на българската държава като съюзник в тази организация политика.

Решението по делото на Николай Ненчев не е окончателно и прокуратурата още може да го протестира пред Върховния касационен съд.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!