Мачът България – Черна гора уж се очакваше с голям интерес от футболната общност, но зрителите на стадиона бяха десетина хиляди, което е малко и е ясно, че има сериозен нереализиран потенциал за още подкрепа на нашите „лъвове“.  Може би това е и част от причините отборът да се представи малко под нивото, с което ни обнадежди в квалификациите за Купа на нациите и да не успее да взема малка преднина на старта пред един от основните съперници за класиране, като се има предвид, че абсолютният фаворит в групата е Англия.

Началните минути минаха с лек превес на гостите, но след това българите се активизираха и може да се каже, че имаха някакъв контрол над играта. Най-чистото положение бе все пак пред нашата врата, но стражът Михайлов си свърши работата.

Пред вратата на гостите имаше няколко добри възможности и илюзия за български натиск, обаче вратарят Петкович се беше заинатил и не пусна нищо във вратата. Гостите бяха и по-нервни, като си изкараха два жълти картона.

След първото обнадеждаващо полувреме черногорците неочаквано награбиха нашите аслани и успяха да ги изненадат неприятно с бързи и точни комбинации, с които скриха топката на централните ни защитници Божиков и Бодуров и в 50-тата минута Мугоша проби отляво на Михайлов и с диагонален удар вкара. Крайно неприятно.

Българите известно време се лутаха по терена, шокирани от развоя на мача, но към 65 минута успяха да се вдигнат и да окажат някакъв натиск, но без особени опасности. Все пак черногорската защита започва да показва нестабилност, но не това реши крайния изход. В 84 минута срещу играч в бяло бе направено нарушение малко извън наказателната поле отляво на Петкович.

Малко, ама извън. Никакво оптика не трябваше, за де се види това, но френският рефер Букет изведнъж изсвирка дузпа и направо си заслужи банкет след мача, щото и съмнения за дузпа нямаше.

Младият Тодор Неделев се представи на ниво и вкара безапелационно, като даде надежди за обрат. Той не беше далече, защото нашите изпуснаха страхотно положение в съдийското продължение, ама малко след това ни се размина по същия начин, само че заслугата пак бе на Михайлов, който спаси точката и надеждите на „лъвовете“ и ги отърва от много псувни. То не че сега няма да има, ама няма да са толкова.

Мачът си беше за хикс и така си свърши. Куц старт за нашите, защото не си взеха домакинството срещу директно опонент, ама като се има предвид, че си изпуснаха положенията и без франсето гол едва ли щеше да вкараме, не можем да сме недоволни.

Едно нещо ме сърби да споделя, само в един-два реда. Ако тая дузпа беше отсвирена срещу нас, по студия и форуми щяха да вият като карпатски вълци как са ни претаковали съдиите и как пак има заговор срещу България. Сега обаче даже се говори за „спорна дузпа“. Дузпата хич не беше спорна, сигурно върви към безвъзмездното финансиране за България по линия на ЕС. Иначе няма обяснение. А ние трябва да си признаем, че беше менте, да се направим, че не харесваме подаръци и да видим можем ли да се възползваме от този в края на борбата в групата, а не да говорим как е можело даже да бием.

И ако тази точка се окаже решаваща, да почерпим мосю Букет и да му поднесем букет.

 

За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари харесайте нашата страница ДЕБАТИ във Фейсбук!